• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Silajdžić zloupotrebljava funkciju

Silajdžić zbog vlastitih frustracija i političke nemoći zloupotrebljava funkciju koju obavlja, izjavio predsjednik RS Rajko Kuzmanović

 Kuzmanović: Silajdžić zloupotrebljava funkciju Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović izjavio je da bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zbog vlastitih frustracija i političke nemoći zloupotrebljava funkciju koju obavlja i koristi svaku priliku da, ne poštujući Ustav, netačnim i nedobronamjernim antidejtonskim izjavama zaoštri situaciju u zemlji.

"Očigledno je da on očajnički pokušava da opstane na političkoj sceni služeći se njemu svojstvenom retrogradnom retorikom, ne želeći da prihvati realnost", rekao je Kuzmanović Srni reagujući na Silajdžićevu osudu proslave 9. januara kao Dana i krsne slave RS.

Prema Kuzmanovićevim riječima, RS je i ove godine dostojanstveno proslavila Dan Republike i krsnu slavu, Svetog arhiđakona Stefana i tako će nastaviti i u budućnosti.

"U proteklih 18 godina RS se neprestano politički i ekonomski razvijala i napredavala, kao trajni konstitutivni i ustavnopravni entitet BiH, u kojem su svi narodi i građani slobodni i ravnopravni i bez diskrimincije učestvuju u vršenju vlasti", istakao je predsjednik Srpske dodajući da je to jasno svima osim Silajdžiću.

Kuzmanović je naglasio da je RS realnost, nastala demokratskom voljom njenih građana i legalnim i legitimnim odlukama njenih institucija.

"To je potvrđeno i Dejtonskim mirovnim sporazumom, što znači da je RS konstituisana na osnovama domaćeg i međunarodnog prava, a njeno osnivanje ne može se dovoditi u vezi sa bilo kojim pojedincem ili strankom", podsjetio je Kuzmanović.

Demokratski narodni savez (DNS) smatra da je izjava člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Harisa Silajdžića povodom Dana RS 9. januara krajnje neprimjerena i da predstavlja govor mržnje koji nikom u BiH ne donosi ništa pozitivno.

DNS ističe da Srpska nije izraz htijenja i volje određene političke elite ili društvenog establišmenta, već da je izraz težnje srpskog naroda u BiH da ima jednaka prava sa ostalim konstitutivnim narodima, te da sa jačanjem RS jača i BiH.

"DNS se nada da će u skoroj budućnosti prestati da se koristi govor mržnje u najvišim političkim krugovima u BiH i da će se na bazi dosljedne primjene dejtonskog ustava stvoriti predispozicije za stvaranje pozitivne klime tolerancije i napretka, te da će BiH i na taj način biti korak bliže prijemu u EU", navedeno je u saopštenju DNS-a.

Iz DNS-a ističu da je preko snažne društveno-ekonomske pozicije RS BiH bliža članstvu u evroatlantskim integracijama.                

Iz Silajdžićevog kabineta saopšteno je da je 9. januara 1992. godine donesena deklaracija koja, kako se navodi, poziva na teritorijalno razgraničenje sa političkim zajednicama drugih naroda i da zvaničnici RS, svečano obilježavajući ovaj dan, "šalju jasnu poruku da se zalažu za očuvanje tekovina Karadžićeve RS".

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je u ponedjeljak da je obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske za ovu stranku "potpuno neprihvatljivo".

U saopštenju se navodi da je RS kao dio cjelovite države BiH dejtonska i ustavna kategorija definisana kao zajednica ravnopravnih naroda i građana – Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih.

Za SDA 9. januar, između ostalog, predstavlja "zvanično stupanje na scenu političkog projekta etnički čistih teritorija" i stradanja civilnog stanovništva.

U saopštenju se kaže da u sekularnoj državi kakva je BiH vjerski praznici mogu biti praznici samo pripadnika religije u kojoj su ustanovljeni kao takvi.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE