• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan RS neprihvatljiv za SDA

SDA BiH saopštila je da je obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske "za većinu građana BiH potpuno neprihvatljivo".

 Dan RS neprihvatljiv za SDA Izvor: MONDO

"Deveti januar predstavlja zvanično stupanje na scenu političkog projekta etnički čistih teritorija, stradanja civilnog stanovništva, masovnih zločina uključujući i genocid. Uz to, 9. januar je vjerski praznik samo jednog naroda i njegovo obilježavanje kao dana entititeta je najbrutalnije nametanje i diskriminacija drugih naroda i građana", navodi SDA u saopštenju.

Dodaje se da "u sekularnoj državi sa multietničkim i multitireligjskim društvom kakva je Bosna i Hercegovina, vjerski praznici mogu biti praznici samo pripadnika religije u kojoj su ustanovljeni kao takvi".

SDA "podsjeća one koji i dalje 9. januar obeležavaju kao krsnu slavu i Dan entiteta RS, da je na inicijativu Sulejmana Tihića (predsjednika SDA), Ustavni sud BiH proglasio diskriminatorskim i neustavnim simbole entiteta RS upravo zbog njihovog isključivo monoetničkog karaktera".

Deveti januar slavi se kao Dan RS u znak sjećanja na 9. januar 1992, kada su srpski predstavnici napustili Skupštinu BiH i formirali skupštinu srpskog naroda u BiH.

Republika Srpska je kao entitet unutar države BiH, pored Federacije BiH, međunarodno definisana 21. novembra 1995, potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Obilježavanje 9. januara kao Dana RS osudio je juče i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

On je saopštio da je tog dana 1992. godine, "tzv. Skupština srpskog naroda u BiH usvojila deklaraciju koja eksplicitno poziva na teritorijalno razgraničenje sa političkim zajednicama drugih naroda".

Silajdžić je osudio i prisustvo predsednika Srbije Borisa Tadića na proslavi dana Republike Srpske u Banjaluci u subotu. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE