• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreševska petorka jedinstveno o Ustavu

Nakon sastanka "Kreševske petorke" istaknuto je da hrvatske stranke imaju apsolutno jedinstven stav o ustavnim promjenama u BiH.

 Kreševska petorka jedinstveno o Ustavu Izvor: MONDO

Predstavnici pet stranaka potpisnica Kreševske deklaracije ocijenili su  u Kiseljaku da do ustavnih promjena u BiH neće ni doći ako se do februara ne učini nešto na ovom pitanju, jer se nijedna stranka nakon februara ne želi upuštati u razgovore zbog opštih izbora.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović naglasio je da više vjeruje u mogućnost da se o Ustavu razgovara nakon opštih izbora 2010. godine.

On je poručio da će prisustvovati pregovorima, ako ih bude, i da će se svim silama boriti da Bošnjaci ponovo ne izaberu hrvatskog člana Predsjedništva.
"Naše političko djelovanje, ukoliko se ne promijeni Ustav BiH mora ići u tom pravcu da motiviše sve hrvatske birače da pokažemo da nas ima u BiH i da smo u stanju izabrati svog člana Predsjedništva, kakav god da je, u ovom trenutku", naglasio je Čović.

Predsjednik HSS-NHI-a Ljiljana Lovrić rekla je novinarima da je na današnjem sastanku još jednom istaknuto da Hrvati u BiH nisu ravnopravni sa ostalim narodima na svim nivoima vlasti.

 "Da bi se riješilo nešto, nije potrebna samo jedna ruka nego i ruke Bošnjaka i Srba. Da bi se neka pitanja riješila, moraju to podržati i ona druga dvojica, posebno Bošnjaci. Samo ako je Hrvatima u BiH dobro i samo ako su Hrvati u BiH zadovoljni i srećni, onda će biti i svi ostali", rekla je Lovrićeva.Na današnjem sastanku u Kiseljaku zaključeno je da se predstavnici stranaka potpisnica Kreševske deklaracije od sada sastaju svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Jedna od tačaka dnevnog reda bila je organizovanje hrvatskog foruma, ali zbog složenosti tematike, zaključeno je da razgovor o ovom pitanju bude nastavljen na narednom sastanku koji bi trebalo da bude održan 1. februara, u organizaciji HKDU-a.
Na današnjem sastanku učestvovali su i potpredsjednik HDZ-a 1990 Rudo Vidović, zamjenik predsjednika HSP-a (Đapić-dr Jurišić) Žarko Pavlović I predsjednik HKDU-a Ivan Musa.

 Sastanku nije prisustvovao predstavnik šeste stranke potpisnice Kreševske deklaracije - Narodne stranke "Radom za boljitak" čiji je potpredsjednik Jerko Ivanković-Lijanović izjavio da ne može doći na sastanak zbog ranije preuzetih obaveza. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE