• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preko imovine do razvlašćivanja Srpske

"Pitanje državne imovine je nametnuto RS s ciljem urušavanja Dejtonskog sporazuma i razvlašćivanja RS", tvrdi Dragan Spasojević.

 Preko imovine do razvlašćivanja Srpske Izvor: MONDO

Član komisije za državnu imovinu iz RS kaže za "Glas Srpske" da preko rješavanja pitanja takozvane državne imovine, pojedinci žele indirektno da izvrše ustavnu prekompoziciju BiH.

"Pitanje te imovine aktuelizovano je do te mjere da je trenutno važnije od samih ustavnih promjena u zemlji", istakao je Spasojević.

Dodao je da je pitanje državne imovine opasno , te da je nametnuto Republici Srpskoj s ciljem urušavanja Dejtonskog sporazuma i razvlašćivanja RS.

"U slučaju da se imovina uknjiži na BiH, ne bismo imali svoju teritoriju već eksteritorijalne lokacije unutar RS kojima ne bismo imali pristupa, poput diplomatsko-konzularnih predstavništava stranih država na domaćoj teritoriji, a čime se direktno narušava procenat od 49 odsto teritorije bivše BiH koja je pripala, prema Dejtonskom sporazumu, Republici Srpskoj ", rekao je Spasojević.

Naglasio je da je Republici Srpskoj nametnuto da razgovara o nekakvoj državnoj imovini koja navodno nema titulara i vlasnika.

"Možemo da izgubimo dio teritorije zagarantovane Dejtonskim sporazumom, a da imamo, na primjer, policiju koja ne bi imala dio teritorije na kojoj bi vršila svoju nadležnost", istakao je Spasojević.

Naglasio je da je tim OHR-a koji je radio na popisu imovine BiH "popisao sve i svašta".

Član Komisije za državnu imovinu iz RS Nikola Kovačević rekao je da Komisija nije razmatrala rezultate OHR-ovog popisa jer ih niko od njih nije zvanično ni dobio na razmatranje.

Ponovio je da je Komisija izrađivala više nacrta zakona o raspodjeli državne imovine o kojima nije postignuta saglasnost. Kovačević je rekao da članovi iz RS neće odustati od teritorijalno-funkcionalnog principa raspodjele imovine utemeljenog u Dejtonskom sporazumu.

"Predstavnici entitetskih vlada, Savjeta ministara i Brčko distrikta kojima su uručeni rezultati popisa imovine BiH, koji je obavio tim Kancelarije visokog predstavnika, trebalo bi da se odrede o rezultatima popisa i dogovore o načinu raspodjele", istakao je Kovačević.

Napomenuo je da RS i FBiH imaju svoju teritoriju i sve što se na njoj nalazi u vlasništvu je entiteta.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko krajem prošle godine uručio je predstavnicima entitetskih i vlasti BiH diskove na kojima se nalaze rezultati popisa imovine BiH koji je uradio tim OHR-a.

On je pozvao domaće političare da što prije počnu da rade na postizanju dogovora, da bi svaki nivo vlasti imao imovinu koja mu treba za obavljanje svojih ustavnih nadležnosti.

Popis i međuvladin sporazum o raspodjeli imovine predstavljaju uslov za tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE