• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dukić nosi dokaze Vukčeviću

Specijalno tužilaštvo Srbije pozvalo Logoraše Srpske da 15. januara u Beograd donesu svu dokumentaciju o zločinima nad Srbima.

 Dukić nosi dokaze Vukčeviću Izvor: MONDO

Dokumentacija je prethodno bila u Haškom tribunalu, a trenutno se nalazi u Tužilaštvu BiH.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je za "Glas Srpske" da je riječ o više od 300 predmeta ratnih zločina.

"Tražili smo i pomoć od MUP-a RS, od Kancelarije za istraživanje ratnih zločina RS i od Vlade RS. Svu našu i njihovu dokumentaciju ćemo prostudirati, kopirati i u 12 časova u petak delegacija Republike Srpske će predati dokumentaciju Specijalnom tužilaštvu Srbije", kaže Dukić.

On dodaje da će ih primiti glavni tužilac Vladimir Vukčević i njegov zamjenik.

U tim predmetima, koje je bivši tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte pod oznakama A, B i C vratila Tužilaštvu BiH, kaže Dukić, nalazi se 22.167 lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti za koje se sumnja da su počinili ratne zločine nad srpskim narodom.
"Zbog neprocesuiranja ovih predmeta, mi smo predsjednika Suda BiH Meddžidu Kreso i glavnog tužioca Milorada Barašina prijavili Visokom sudskom tužilačkom savjetu BiH zahtijevajući sankcije. Međutim, predsjednik VSTS-a Milorad Novković je rekao da može da odgovori za mjesec, a može i za tri godine. To pokazuje da se radi o opstrukciji. To je taj razlog zbog kojeg mi i idemo prema Srbiji", ističe Dukić.

On dodaje da je Savez logoraša prekinuo svu komunikaciju sa Sudom i Tužilaštvom BiH i da će je ubuduće nastaviti isključivo sa Specijalnim tužilaštvom Srbije.

- Tamo su osuđeni pripadnici "Mića", zatim su uhapšeni Srbi osumnjičeni da su počinili ratne zločine u Zvorniku. I Ilija Jurčević tamo je osuđen za zločine počinjene u "Tuzlanskoj koloni", u predmetu za koji su tužilac Dejvid Švendimen i ostali iz Tužilaštva BiH obustavili istragu jer navodno nemaju dokaza - ističe Dukić.

On zaključuje da je "pravosuđe Srbije do sada dokazalo da radi i brzo i nepristrasno, za razliku od pravosuđa u BiH".

Branislav Dukić kaže da se nada da će veoma brzo doći do traženja i hapšenja, i preko Interpola, onih koji u Srbiji budu osuđeni za ratne zločine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE