• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karganović: Javnost mora da zna pravu istinu!

Američki advokat srpskog prijekla poručio da će svjetska javnost, zahvaljujući dokazima koje ima, uskoro saznati pravu istinu o stradanju Srba u BiH.

 Karganović: Javnost mora da zna pravu istinu! Izvor: MONDO

Predsjednik Udruženja "Istorijski projekat Srebrenica-Hag, Holandija" američki advokat srpskog porijekla Stefan Karganović poručio je da njegov tim neće odustati od cilja da svjetskoj javnosti omogući da čuje istinu o velikom srpskom stradanju u građanskom ratu u BiH.

Javnost, kaže, posebno mora da sazna pravu istinu o Srebrenici I za zločine za koje do sada niko nije odgovarao.

“Neprocesuiranjem tih zločina Haški tribunal doveo je u pitanje svoju objektivnost i legitimitet”, rekao je Karganović u intervjuu za Srnu.

Objasnio je da članovi njegovog tima dobro sarađuju sa Istraživačkim dokumentacionim centrom BiH u Sarajevu i da su izučili "Bosanski atlas žrtava", koji je uradio taj centar.

Istovremeno, zaprepašćeni su saznanjem da u tom atlasu nije navedeno ni jedno srebreničko selo gdje su stradali Srbi, a stradali su u skoro svim selima koja su i potpuno uništena.

"Sugerisaćemo direktoru Mirsadu Tokači da konsultuju prije nekoliko dana objavljenu monografiju `Stradanje srpske Srebrenice` dr Ljubiše Simića, kako bi upotpunili svoje djelo velikim brojem nedostajućih podataka.

Dodao je da su prikazali samo mjesta u kojima su stradali Bošnjaci, a srpska stratišta uopšte nisu obrađena", rekao je Karganović.

On vjeruje da će u interesu istine Tokača to učiniti kao profesionalac koji i naučno radi na istraživanju i prikupljanju dokumentacije o stradanjima u Srebrenici.

Karganović je naglasio da istraživanje i publikovanje ratnih činjenica treba da dovede do prave istine o događanjima na ovim prostorima i doprinese suživotu Srba i Bošnjaka, jer tek kada se u potpunosti razjasni tok događaja moći će se živjeti u miru i pravdi.

Prema njegovom mišljenju, prije ili kasnije haških presuda će se svi stiditi, pa i njihovi autori, a njegov tim će predložiti i raditi na tome da se obavi revizija barem onih predmeta koji se odnose na Srebrenicu.

On tvrdi da raspolaže dokazima da su pojedini ključni svjedoci lažno svjedočili, te da istine nije onakva kakvom ju je prikazao Haški tribunal.

"Presude u vezi sa Srebrenicom trebalo bi preispitati, preinačiti ih ili suspendovati ukoliko je tom tribunalu i svjetskoj javnosti interes da se sačuva integritet međunarodnog prava”, rekao je Karganović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE