• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vraćen izvještaj o Sipi

Predstavnički dom BiH od Komisije za bezbjednost zatražio da dostavi jasne prijedloge mjera za promjene u Sipe.

 Vraćen izvještaj o Sipi  Izvor: MONDO


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH vratio je Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost Izvještaj o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) za period januar - septembar 2009. godine, uz zaključak da ga Komisija, u prisustvu direktora Sipe Mirka Lujića, ponovo razmotri.

Od Komisije je zatraženo da Predstavničkom domu dostavi jasno opredjeljenje o izvještaju i jasne prijedloge mjera za promjene u radu ove agencije.

Predstavnički dom usvojio je Godišnju platformu o obavještajno-bezbjednosnoj politici, koju je odobrilo Predsjedništvo BiH, a kojom se određuju osnovni zadaci, ciljevi i prioriteti djelovanja Obavještajno-bezbjednosne agencije u području njene nadležnosti u 2010. godini.

Poslanici stranaka iz RS i Federacije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH oštro su se verbalno sukobili tokom rasprave o izvještaju o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) za period od januara do septembra prošle godine.

Šef Kluba poslanika SDA Bakir Izetbegović na samom je početku raspravu o izvještaju o radu Sipe usmjerio na nekadašnjeg pomoćnika direktora Sipe Dragana Lukača, za čijeg je mandata, bez znanja direktora ove policijske agencije Mirka Lujića, Tužilaštvu BiH dostavljen izvještaja protiv predsjednika Vlade RS Milorada Dodika.

Izetbegović je zatražio da Predstavnički dom donese zaključak da se ubrza istraga protiv Dodika i da se, dok se ne bude završena, Lukač vrati na mjesto pomoćnika direktora Sipe i načelnika Kriminalističko-istražnog odjeljenja, na kojima je bio u vrijeme podnošenja izvještaja.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić i poslanik SDS-a Mirko Okolić istakli su da predmet parlamentarne rasprave treba da bude izvještaj o radu Sipe, a ne Lukač, te da postoje druga mjesta za vođenje rasprave o ovom policijskom službeniku, koji je nakon isteka mandata preraspoređen na drugu funkciju.

Kalabić je zahvalio Izetbegoviću što je potvrdio da je Lukač vodio istragu protiv Dodika, a ne Sipa.

"Ako je Lukač vodio istragu protiv premijera RS, onda je zaslužio da bude odstranjen iz policijskih struktura, jer ne može jedan čovjek zgaziti instituciju i vršiti politički obračun sa premijerom RS, što je on učinio", smatra Kalabić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković naglasio je da broj i struktura predmeta koji se odnose na lica iz RS govore o uticaju politike na rad Sipe, ali i na pravosuđe BiH i pojedine medije.

Podsjećajući da Lukač nije smijenjen, već je nakon isteka mandata raspoređen na drugo mjesto, Slavko Jovičić iz Kluba poslanika SNSD-a ocijenio je da Lukač zbog svojih političkih izjava o Dodiku zaslužio ne da bude smijenjen, nego da bude odstranjen iz svih policijskih struktura.

"Izjavom da ljudi kao Dodik završavaju u zatvoru ili na groblju, koja predstavlja direktnu prijetnju protiv premijera RS, Lukač je zaslužio da bude odstranjen iz svih policijskih struktura BiH", istakao je Jovičić.

Prema riječima Sefera Halilovića iz BPS kroz Sipu se prelamaju nesređeni odnosi u BiH, zbog čega je potrebno doraditi zakon o ovoj policijskoj agenciji i ojačati hijerarhiju u njoj, dok je Niko Lozančić iz HDZ BiH izrazio uvjerenje da ni Lukač ni Lujić nisu bili politički nezavisni.

Nezavisni poslanik Momčilo Novaković rekao je da je direktor Sipe Mirko Lujić, ako su tačne brojne rasprave u kojima je govoreno o uplitanju politike u rad ove agencije, trebalo da smijeni sve koji rade pod uticajem politike ili je sam trebalo da ode.

Izetbegović je tokom svoje rasprave zatražio od Sipe informaciju šta je preduzela kad je u pitanju napad na grob njegovog oca, Alije Izetbegovića, koji je okarakterisao kao teroristički napad, te informaciju koliko je istraga koje je provela ova agencija rezultiralo hapšenjima, odnosno podizanjem optužnica.

Lukač je 17. februara prošle godine Tužilaštvu BiH podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Dodika i većeg broja lica iz RS zbog navodno počinjene štete od 145 miliona KM.

Prethodno su poslanici završili raspravu o Godišnjoj platformi o obavještajno-bezbjednosnoj politici za 2010. godinu, koju je odobrilo Predsjedništvo BiH, a kojom se određuju osnovni zadaci, ciljevi i prioriteti djelovanja Obavještajno-bezbjednosne agencije u području njene nadležnosti.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE