• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Srpska nesporna!

Član Predsjedništva BiH iz RS ocijenio neprimjerenim Silajdžićev stav o proslavi Dana RS, rekavši da niko nema pravo da osporava Srpsku!

 Radmanović: Srpska nesporna! Izvor: MONDO

"Napadati one koji žive u Republici Srpskoj zato što obilježavaju određeni dan neprimjereno je i nigdje u svijetu se to ne radi. Valjda mi sami određujemo koji ćemo dan obilježavati, i to ćemo raditi i ubuduće", izjavio je za Srnu Nebojša Radmanović.

On je istakao da su ovakve izjave dio stare Silajdžićeve retorike, koja traje već godinama, i kojoj se daje preveliki značaj, te izrazio nadu da dolazi vrijeme kada će to prestati.

Prema njegovim riječima, Srpska je nesporno politička kreacija srpskog naroda, međunarodno verifikovana i u njoj svi narodi imaju prava zagarantovana međunarodnim konvencijama.

"Republika Srpska je za 18 godina postojanja pokazala da je u stanju da funkcioniše kao bolji dio BiH, u svakom pogledu - ne samo ekonomskom, nego i u približavanju razvijenim demokrtaskim zemljama svijeta i tako će se i nastaviti. Oni koji imaju frustraciju zbog toga treba da pogledaju u svoje dvorište, pokušaju da tamo srede neke stvari. To očito nisu u stanju, jer to ne znaju, ili ne mogu i onda napadaju druge" - pojasnio je Radmanović.

On smatra da je i Silajdžićev odnos prema Srbiji i njenom predsjedniku Borisu Tadiću dio pogrešne i stare politike dijela bošnjačkog rukovodstva prema najvećem susjedu BiH, zemlji koja ima veliki spoljnotrgovinski bilans sa BiH i čiji je predsjednik prvi u regionu počeo da šalje poruke mira, poruke koje znače bolji život za sve u regionu zapadnog Balkana.

"Nažalost, iz Sarajeva stalno idu obrnuti signali što nije dobro za BiH u cjelini. Prije svega nije dobro za birače tih ljudi, pa i Silajdžićeve, takav način i takav odnos prema Srbiji" - naglasio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, dio te i takve Silajdžićeve i bošnjačke politike jeste i niži nivo diplomatskih odnosa između BiH i Srbije, bar kad je riječ o ambasadoru BiH u Srbiji.

"Nadam se da ćemo ove godine doći do drugog kvalitetnog rješenja, koje će da podigne i taj nivo odnosa", rekao je Radmanović.

Prema njegovom mišljenju, zbog loše unutrašnje organizacije, loših odnosa, loših revizorskih izvještaja Ministarstvu inostranih poslova BiH neophodno je temeljito spremanje, koje će se desiti tek poslije izbora.

"Predsjedništvo BiH uspijeva da s vremena na vrijeme popravi neke stvari, kao što je to bio slučaj o Misiji BiH u UN, jer je to neophodno zbog predstojećeg perioda u kome je BiH članica Savjeta bezbjednosti UN. Ali to je samo mali korak koji je napravljen", naglasio je Radmanović.

Podsjetivši da Predsjedništvo BiH, prema Ustavu, vodi spoljnu politiku BiH, Radmanović je napomenuo da ova institucija ne bira ministra.

"Sadašnji ministar Sven Alkalaj direktni je prijedlog Stranke za BiH, odnosno njenog lidera Silajdžića, i Predsjedništvo BiH ne može da ga promijeni. I u spoljnoj politici se odlučuje konsenzusom, a ne možemo ga imati kada je ministar direktni eksponent jednog člana Predsjedništva BiH", smatra Radmanović.

On je rekao da je iz različitih političkih partija, pa i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ukazivano na nepravilnosti u radu MIP-a i pokušavano da to bude promijenjeno u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali da se tu ne može ništa popraviti dok ne dođe do smjene ministra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE