• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Vrijeme OHR-a prošlo!

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da je vrijeme nametnutih odluka visokog predstavnika prošlo i da RS neće dozvoliti da se to nastavi.

 Dodik: Vrijeme OHR-a prošlo! Izvor: MONDO

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH studentima Pravnog fakulteta u Banjaluci, Dodik je rekao da Dejtonski mirovni sporazum ne daje pravo visokom predstavniku da nameće zakone i tako pravi novi politički sistem, što je ranije činio, čak mijenjajući i Ustav.

"Vrijeme takvih odluka je prošlo i ne možemo dozvoliti da se to nastavi. Visoki predstavnik nema ovlašćenja da nameće zakone i za svako njihovo nametanje on se pozivao na bonska ovlašćenja koja je sam sebi dao, bez saglasnosti strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, među kojim je i RS", podsjetio je Dodik.

Dodik je napomenuo da visoki predstavnik može da donosi odluke iz nadležnosti Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, dok oni ne donesu odluku o nekom pitanju, ali da nigdje ne piše da ima nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

On je rekao da je visoki predstavnik nametnuo više od 300 zakona i zakonskih akata i stvorio pravno neregularnu i nelegitimnu situaciju, koja se želi legalizovati ubrzanim pritiscima za promjenama Ustava BiH.

Dodik je podsjetio da je sa RS na BiH, u odnosu na Dejton, preneseno 56 nadležnosti.

"Sva priča o ustavnim promjenama u ovom trenutku motivisana je upravo činjenicom da treba da se pokrije taj pravno nelegitiman posao, koji bi trebalo da bude urađen uz obimnu podršku međunarodnih autoriteta i najmoćnijih zemalja svijeta, koji su okupljeni u Savjetu za provođenje mira koji ne poznaje Dejton i Ustav", rekao je Dodik, dodavši da je to samoproglašeno tijelo koje je donosilo veoma važne akte za ovu zemlju.

Premijer Dodik konstatovao je da BiH sve vrijeme živi u uslovima poluprotektorata i fingirane demokratije.

"Taj proces poluprotektorata doveo je BiH u gotovo nemoguću situaciju u kojoj i sama međunarodna zajednica ne uspijeva da pronađe izlaz, jer je zakovana ranije datim obećanjima o tome da će uspjeti da napravi centralizovanu i unitarnu zemlju", podvukao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH je problematična zemlja, jer je pokušavana napraviti na principima bivše Jugoslavije.

"Osnovni problem je taj što se BiH gradi na već propalom konceptu bivše Jugoslavije", smatra Dodik.

Dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović podržao je poruku premijera Dodika da će Vlada RS nastaviti da se zalaže za čvrsto poštovanje Dejtona na dobrobit Srpske. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE