• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska nova na srpskim trgovima

Nova godina po Julijanskom kalendaru dočekana je u RS, Srbiji, na sjeveru Kosova i Metohije...

 Srpska nova na srpskim trgovima Izvor: MONDO

Više hiljada ljudi dočekalo je pravoslavnu Novu godinu na Trgu Krajine u Banjaluci, uz krajiške trubače i Narodni orkestar Banskog dvora.

Gost večeri bio je pjevač narodne muzike Miroslav Ilić, a nastupio je i banjalučki "In bend".  Dolazak 2010. po julijanskom kalendaru označio je vatromet.

Točeno je besplatno pivo Banjalučke pivare.  Mada je izostala najavljena čestitka domaćina, gradonačelnika i predstavnika gradske uprave, veselje novogodišnje noći trajalo je gotovo do jutarnjih časova.

Na Trgu Krajine dežurale su dvije ekipe hitne pomoći, koje nisu morale da intervenišu, kao ni pripadnici Centra javne bezbjednosti  koji su nadgledali poštovanje javnog reda i mira, potvrđeno je Srni u banjalučkom CJB. U pravoslavnim hramovima banjalučke eparhije služeni su molebani za srećnu 2010. godinu.

Slavilo se i u ostalim gradovima RS. Nekoliko hiljada građana dočekalo je na Trgu kralja Petra Prvog Krađorđevića u Bijeljini Novu 2010. godinu, po julijanskom kalendaru.

Građani su uživali u dobroj atmosferi i raspoloženju, uz Veru Matović, Radišu Uroševića, Nedu Ukraden i šidske trubače.

Administrativna služba opštine Bijeljina obezbijedila je kuvano vino, kuvanu rakiju i čaj, a tačno u ponoć, nakon što je predsjednik Skupštine opštine Dragan Đurđević čestitao Novu pravoslavnu godinu, uslijedio je tradicionalno veličanstven vatromet.

Skup od nekoliko hiljada građana obezbjeđivala je policija CJB Bijeljina i na Trgu nije zabilježen nijedan incident, a dežurale su i ekipe hitne pomoći Doma zdravlja Bijeljina.

Prema riječima dežurnog u ovom centru, novogodišnja noć na području Semberije protekla je sasvim mirno uz dvije saobraćajne nezgode sa manjom materijanom štetom.

Za proslavu ove, kao i kalendarske godine, opština Bijeljina izdvojila je 58.500 KM.

Svečano je bilo i u kutlurno-turističkom kompleksu Drvengrad, kojim rukovodi filmski reditelj Emir Kusturica, kao i u ugostiteljskim objektima Zlatibora, Tare i Zlatara.

Bogat jučerašnji popodnevni program otvaranja 3. Filmskog i muzičkog festivala "Kustendorfa", na Mećavniku, u prisustvu slavnog holivudskog glumca Džonija Depa, protegao se sve do ponoći, kada je više stotina gostiju festivala, uz raznovrsan muzički program dočekalo prve časove nove godine.

Mještani zlatiborskog sela Jablanica, u društvu mnogobrojnih turista, prosalavili su dolazak srpske nove godine, uz loženje ostatataka badnja, Božić Batu i neizbežne trubače.

U Beogradu, za razliku od prethodnih godina, nije bilo javnih manifestacija, pa ni (zvaničnih) vatrometa, ali su zato restorani, posebno u Skadarliji, bili puni.

Prema tumačenju protoneimara Spomen hrana Vojislava Milanovića, organizacija dočeka ispred Hrama Svetog Save bi bila neprimjerena, jer je Srpska pravoslavna crkva u žalost zbog smrti Patrijarha.
Pravoslavnu Novu godinu obilježavaju Srpska, Ruska, Gruzijska crkva i Sveta Gora.

Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista slavi se 1. januara po Julijanskom kalendaru, odnosno 14. januara po Gregorijanskom kalendaru, i jedan je od Gospodnjih praznika kojim je objašnjena suština hrišćanske vjere i stradanja Hristovog.

Ovim činom, kako kaže Sveto pismo, Isus Hristos preuzeo je na sebe grijehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog grijeha. Prema zapisu vladike Nikolaja Velimirovića, "Hristos je na sebe primio ljudsko tijelo... i podnio bol za grijeh određen".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE