• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radončić ne želi imenovati bošnjačku mafiju

Autor SRNA

Predsjednik SBB-a posljednji dan suđenja u Prištini u slučaju Nasera Keljmendija nije želio komentarisati ko stoji iza "bošnjačke državne mafije" zbog, kako je objasnio, situacije nastale nakon njegovog ranijeg svjedočenja.

Specijalni tužilac Euleksa Endrju Hjuz (Andrew Hughes) postavljao je pitanja o ubistvu Selvera Lekića i o ranijoj izjavi Radončića da iza ubistva Ramiza Delalića, za kojeg se u optužnici navodi da je bio Keljmendiju "rivalski gangsterski bos", stoji "bošnjačka državna mafija".

Tužilac je pitao svjedoka da li je ikada naredio Naseru Keljmendiju da unajmi Srbe da ubiju Ramiza Delalića, na šta je Radončić odgovorio da nije i da je to za njega uvredljivo pitanje.

On je dodao i da ne poznaje Strahinju Rašetu i Milana Mitića, koji su, prema optužnici, izvršili ubistvo Delalića, prenosi Radio "Slobodna Evropa".

Na pitanje tužioca o tvrdnji ko je odgovoran za ubistvo Delalića, Radončić je ponovo potvrdio "stoprocentno" da je Delalića ubila "bošnjačka državna mafija", da se na to nije pozvao na osnovu spekulacija, a da je do tog zaključka došao na osnovu novinskih tekstova predatih sudu, u kojima se Delalić prijavio da otkrije ubice Nedžada Ugljena, šefa tajne policije BiH.

Sudija se obratila Radončiću i upitala ga da li njegova saznanja da je "bošnjačka državna mafija" odgovorna za ubistvo dolaze na osnovu analiza medijskih članaka, što je Radončić potvrdio, dodajući na to i Delalićeve intervjue.

Sudija je zatražila te tekstove i Radončić ih je predao.

Na pitanje tužioca da li je obavijestio policiju o bilo kakvom dokazu za koji on zna u vezi sa ubistvom, Radončić je rekao da su "o ovom ubistvu govorili bivši agenti tajne policije na koje su izvršeni atentati, a da je policija radila na tome bez da se iko miješa u to".

Radončić je odgovorio da to zna, jer su mediji naveli da kantonalno tužilaštvo vodi istragu o onome što je Delalić rekao.

„(Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko) Čampara je dobio kaznu Visokog sudskog tužilačkog savjeta zato što se miješa u ovaj slučaj. NJegov brat je ministar unutrašnjih poslova, drugi bliski rođak je trenutno predsjednik Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, koji je u meni vidio političkog rivala kojeg treba diskreditovati i to pokušavaju godinama", odgovorio je Radončić.

On je istakao da je nakon njegovog svjedočenja u petak, 28. oktobra, Stranka demokratske akcije, sa kojom je u koaliciji, objavila "težak pamflet" protiv njega.

"Rekli su da će danas vidjeti kakve će mjere donijeti zbog mog svjedočenja. Ne želim da svojim odgovorima, koji za mene nisu relevantni, komplikujem političke prilike u BiH", rekao je Radončić.

Na pitanje da li "bošnjačku državnu mafiju" povezuje sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, Radončić nije htio da odgovori s obrazloženjem da su pitanja "sugestivna i nisu politički korektna prema koalicionom partneru".

Delalić se u optužnici protiv Keljmendija pominje kao neko ko je bio umiješan u ubistvo Selvera Lekića, na osnovu svjedočenja Šejle Turković. Ubistvo Delalića se, takođe prema optužnici, smatra revanšom zbog ubistva Selvera Lekića, za šta se Keljmendi i njegova grupa smatraju odgovornima.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE