• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čordaš: Referendum ne znači otcjepljenje

Potpredsjednik RS Davor Čordaš izjavio je da referendumom niko ne želi otcjepljenje RS od BiH, već da se čuje glas naroda o nametnutim odlukama

 Čordaš: Referendum ne znači otcjepljenje Izvor: MONDO

"To su dobre namjere, ali pitanje je da li predstavnici međunarodne zajednice žele da čuju glas naroda u RS ako već unaprijed kažu da to neće prihvatiti. Zato bi to sve moglo dodatno da oteža situaciju u zemlji", rekao je Čordaš "Glasu Srpske".

Čordaš kaže da nije protiv toga da pojedine odluke, koje se tiču ubrzanja evropskog puta zemlje, donese visoki predstavnik, ali da njih ne može biti mnogo i da se ne mogu odnositi na unutrašnje uređenje BiH.

"Mislim da je 40 odsto odluka visokih predstavnika bilo dobro za BiH, a 60 odsto loših, kojima se politizovalo i koje su zemlju odvele unazad", ocijenio je Čordaš.

On je istakao da na idućoj sjednici Savjeta za primjenu mira u BiH neće biti donesena odluka o tranziciji OHR-a.

"OHR im je najbolji mehanizam kontrole stanja u BiH. OHR svakako treba da bude transformisan u Kancelariju specijalnog predstavnika EU. Sada OHR upravlja snagom koja nema uporište u glasovima građana ove zemlje što je neka vrsta protektorata", pojasnio je Čordaš.

On je naveo da su hrvatski zvaničnici u BiH više puta dobili poruke od međunarodne zajednice koje ne idu u prilog stvaranju trećeg entiteta.

"Pitanje ravnopravnosti hrvatskog naroda se može riješiti i na nivou dva postojeća entiteta, ali potrebno je onemogućiti preglasavanje Hrvata na svim nivoima vlasti", naglasio je Čordaš.

On je dodao da od novoizabranog predsjednika Hrvatske Ive Josipovića očekuje da u skladu sa Ustavom Hrvatske brine o Hrvatima u BiH i da ih doživljava kao pripadnike svog naroda.

"Dosadašnji predsjednik Stjepan Mesić nijednom nije došao u Banjaluku da s nama razgovara, a dolazio je u Sarajevo i Tuzlu, i time je pokazao šta misli o nama", rekao je Čordaš.

Prema njegovim riječima, Mesić je mogao mnogo više da uradi za Hrvate u BiH, ali je njegov izbor bio da to ne čini.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE