• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Logoraši predali Beogradu dokaze o zločinima

Logoraši iz RS predali Tužilaštvu u Beogradu više od 860 predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom rata u BiH

 Logoraši predali Beogradu dokaze o zločinima Izvor: MONDO


Delegacija Saveza logoraša Republike Srpske (RS) predala je u petak u Beogradu srpskom Tužilaštvu za ratne zločine više od 860 predmeta ratnih zločina koje su nad Srbima u BiH tokom rata 1992-1995. godine počinili muslimani i Hrvati.

Savez logoraša RS predao je ove predmete srpskom tužilaštvu u Beogradu, nakon što je prekinuo komunikaciju i saradnju sa Tužilaštvom i Sudom BiH zbog opstrukcije, nerada i neprocesuiranja ratnih zločina koji su počinjeni nad srpskim narodom.

Među predmetima, koji su predati zamjeniku srpskog tužioca za ratne zločine Veselinu Mrdaku, nalaze se, između ostalog i oni o zločinima u Dobrovoljačkoj ulici i Kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajeve, Tuzlanskoj koloni, Konjicu, Petog korpusa, silovanju žena, Brčkom.

Ovim predmetima obuhvaćeno je 536 logora za Srbe, koliko ih je bilo u Federaciji BiH, a u nekim predmetima ima i lica koja su iz Sandžaka, odnosno koja su državljani Srbije, tako da srpsko tužilaštvo može odmah da ih goni.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić je rekao novinarima da je ovim predmetima obuhvaćen politički i vojni vrh FBiH, pa čak i vjerski poglavari kao što je imam iz Banjaluke Edhem Čamdžić.

"Predati predmeti se odnose na oko 7.100 lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji se sumnjiče da su počinili ratni zločin nad srpskim narodom", rekao je Dukić.

On je naveo da je Savez logoraša 2003. godine lično tadašnjoj haškoj tužiteljki Karli del Ponte predao više od 300 predmeta koji su 2004. godine vraćeni pod oznakama A, B i C u Tužilaštvo i Sud BiH.

"U susretima sa javnim tužiocem BiH i njegovim zamjenikom, strancem, Švendemenom dobijali smo uvjerenja da će oni predmeti koji su pod oznakama A biti odmah procesuirani, ali, nažalost, šest godina kasnije još uvijek nijedan nije procesuiran", rekao je Dukić.

On je naveo da je Savez zato odlučio da predmete preda Tužilaštvo u Beogradu, koje ima ingerencije nad svim bivšim jugoslovenskim republikama da goni one koji su počinili ratne zločine.

"Nikad nismo rekli da Srbi nisu činili ratne zločine. Svi koji su činili treba da se gone. Ako ne dođe do procesuiranja onih u BiH koji su činili zločine nad srpskim narodom, nema države BiH , niti ima prava i pravde", rekao je Dukić.

Dukić je rekao da Savez logoraša neće vršiti pritisak na srpsko tužilaštvo povodom ovih predmeta, nego samo traže da oni koji su počinili zločine budu gonjeni.

"Oni (srpsko tužilaštvo) će pregledati predmete i voditi postupak, a mi ćemo sukcesivno dolaziti i donositi još predmeta i dokaza", naveo je Dukić, dodajući da logoraši nisu tražili nikakav rok za procesuiranje predmeta.

Boro Medić, potpredsjednik Upravnog odbora Saveza logoraša, rekao je da će, prema novom usvojenom krivičnom pravu u Srbiji, srpsko tužilaštvo pregledati predate predmete, a za one za koje budu utvrdili da ima dokaza, proslijediće Tužilaštvu BiH da se izjasni, jer se radi o građanima BiH, a ukoliko se u roku od šest mjeseci Tužilaštvo BiH ne izjasni, srpsko tužilaštvo preuzima predmet.

Nikola Ristić jedan od potpredsjedika Saveza logoraša RS je rekao da su u predatim predmetima i predmeti zločina nad Srbima u Brčkom, kao što je Bukvik, Vučilovac, granatiranje Brčkog, a u kojima se još uvijek brčansko tužilaštvo nije pomaklo s mjesta, a zločinci šetaju gradom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE