• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez kazne za zločine u Skelanima

Skelani: Sjećanje na stradanja nedužnih i gorčina zbog nepravde i jednostranog odnosa prema žrtvama jednog naroda....

 Bez kazne za zločine u Skelanima Izvor: MONDO

Republički centar za istraživanje ratnih zločina saopštio da 17 godina nakon napada muslimanskih jedinica pod komandom Nasera Orića u januaru 1993. godine na srpska sela opštine Skelani još niko nije procesuiran.

"Napad muslimanskih jedinica Oružanih snaga Srebrenice pod komandom Nasera Orića izazvao je velike ljudske žrtve i materijalna razaranja, a 17 godina nakon evidentno počinjenih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnisti još niko nije procesuiran", ističe se u saopštenju.

Centar navodi da će parastos, koji će u subotu biti održan u Skelanima, podsjetiti na stradanja nedužnih, ali da i dalje ostaje gorčina nepravde i jednostranog odnosa prema žrtvama jednog naroda.
U saopštenju se podsjeća da je pravosudnim institucijama, prije svega Haškom tribunalu i Tužilaštvu BiH predata obimna dokumentacija o dokazima i imenima lica koja su u to vrijeme bila na odgovarajućim komandnim dužnostima u jedinicama Armije BiH ili neposredno učestvovala u pripremama i izvođenju napada na samo naselje Skelane i okolna sela.
"Nadležne institucije Vlade Republike Srpske činiće i dalje napore da se ubrzaju procesuiranja krivičnih dijela ratnog zločina kako pred pravosuđem u BiH, tako i u drugim državama čije zakonodavstvo dozvoljava procesuiranje ratnih zločina bez obzira gdje su počinjeni", navodi se u saopštenju.

Republički centar za istraživanje ratnih zločina planira u ovoj godini nekoliko istraživačkih projekata koji će se baviti dokumentovanjem posljedica stradanja srpskog naroda srebreničke regije kako bi se naučno dokumentovali događaji i javnost u RS i van Srpske upoznala i o razmjerama zločina počinjenih nad srpskim narodim tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE