• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Dobrovoljačka” i “Tuzlanska kolona” prioriteti

Prioriteti srpskog Tužilaštva za ratne zločine mogli bi biti slučajevi "Dobrovoljačka" i "Tuzlanska kolona", saopšteno iz Saveza logoraša RS

 “Dobrovoljačka” i “Tuzlanska kolona” prioriteti Izvor: MONDO



Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, kojem je Savez logoraša Republike Srpske (RS) predao više od 860 predmeta koji se odnose na ratne zločine nad Srbima tokom rata u BiH, formiralo je tim koji će odrediti prioritete u radu, a među prvim predmetima mogli bi da se nađu "Dobrovoljačka ulica" i "Tuzlanska kolona", kažu u Savezu logoraša RS.

"Među prvim predmetima mogli bi da budu Doborovljačka ulica, 'Tuzlanska kolona', kasarna 'Viktor Bubanj' i 'Konjic'. Srbija ima pravo da odmah lišava slobode Sandžaklije koji su ovdje ratovali, a koji su njeni državljani", navode iz Saveza logoraša RS, a piše  "Fokus" u izdanju od ponedjeljka.

U ovom savezu kažu da će tužilaštvo Srbije od Tužilaštva BiH tražiti pokretanje istraga i privođenje osumnjičenih, a ako se to ne desi u roku od šest mjeseci, onda će srbijansko tužilaštvo dalje provoditi postupak, raspisivati potjernicu i tražiti da se lica hapse.

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Gojko Vasić izjavio je policija Srpske može hapsiti osumnjičene u slučaju da Srbija podigne optužnice, odnosno pokrene postupak u vezi sa ovim predmetima o ratnim zločinima nad Srbima i raspiše međunarodne potjernice.

"Može se provesti hapšenje osumnjičenih lica i ta lica onda se predaju Sudu BiH, a nakon toga Sud na prostoru BiH obustavlja potragu, jer je riječ o državljaninu BiH", rekao je Vasić i podsjetio da se, prema Ustavu, državljani BiH ne izručuju drugim zemljama koje ih traže.

Sva lica koja su obuhvaćena ovim predmetima, kaže Vasić, državljani su BiH, tako da ne može doći do ekstradicije i taj mehanizam neće biti funkcionalan dok ne bude međudržavnih ugovora oko ustupanja predmeta i oko mogućnosti neke ekstradicije lica koja su državljani BiH po skraćenom postupku", pojasnio je Vasić.

Delegacija Saveza logoraša RS predala je u petak srpskom Tužilaštvu za ratne zločine više od 860 predmeta ratnih zločina koje su nad Srbima u BiH tokom rata 1992-1995. godine počinili muslimani i Hrvati.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE