• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevski tunel - simbol mučenja Srba

Sarajevski tunnel nije bio tunel spasa, kako ga naziva i predstavlja bošnjačka elita, nego tunel mučenja i likvidacije Srba, izjavio Slavko Jovičić

 Sarajevski tunel - simbol mučenja Srba Izvor: MONDO


Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić izjavio je da tunel ispod sarajevske aerodromske piste, izgrađen ratne 1993. godine, nije bio tunel spasa, kako ga naziva i predstavlja bošnjačka elita, nego tunel mučenja i likvidacije Srba, koji su hapšeni po Sarajevu, te najvećeg kriminala, šverca i uvoza oružja.

"S plasiranjem lažne priče o ovom tunelu, koja se smišljeno servira strancima koji dolaze u BiH, mora se prestati, jer to je uvreda za srpski narod", poručio je Jovičić, koji mjesecima čeka da mu relevantne institucije u BiH odgovore na pitanje u čijoj organizaciji strane delegacije i razna nevladina udruženja iz inostranstva posjećuju taj takozvani tunel spasa.

Kao bivši zatočenik ozloglašenog logora za Srbe "Silos" u Tarčinu, Jovičić navodi da je sa, kako kaže, svojim sapatnicima kopao tranšee prema tunelu i to na prvim borbenim linijama, na koje su, upravo kroz tunel, dovođeni Srbi iz Sarajeva i postavljani kao živi štit.

Prema njegovim saznanjima, na izgradnji tunela i prilaznih tranšea ubijeno je najmanje 50 srpskih civila iz Hrasnice i pet Srba logoraša iz "Silosa".

"Mogu oni nekog šeika privatno da vodaju gdje hoće, ali ako se radi o delegaciji koja zvanično boravi u BiH i ako je protokolom predviđena i posjeta tunelu, u tom slučaju ne mogu joj samo Bošnjaci biti domaćini i pričati svoju priču, koja pri tom nije tačna", istakao je Jovičić za "Fokus" u izdanju od ponedjeljka.

On je rekao da se to radi svjesno i namjerno, kako bi stranci stekli utisak da je bilo nemoguće u Sarajevu ostati živ i kako je samo Sarajevo bilo u blokadi, dok, kako kaže, iskreni domaćini ne kažu da su u blokadi bile i opštine Hadžići, Vogošća, Ilidža, Ilijaš i Trnovo, koje su bile pod kontrolom srpske vojske i koje su doživjele najveća ljudska i materijalna stradanja.

Jovičić je dodao da samo zarad istine želi da i on bude domaćin delegacijama koje posjećuju tunel i da će i dalje insistirati na odgovoru na poslaničko pitanje u vezi sa posjetama tunelu.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da je tunel koji Bošnjaci nazivaju tunel spasa, za Srbe bio tunel smrti.

"Mi smo kopali taj tunel, gdje je 30 logoraša ubijeno, a njihove kosti i danas se traže. Treba reći da smo i mi preživjeli, koji smo kopali tunel, doživjeli pravo mučenje. S obzirom da su eksperti medicine dokazali da je u ovom tunelu bilo više od 149 vrsta mučenja, onda je svima jasno šta se pripadnicima srpskog naroda tamo dešavalo", objasnio je Dukić.

U takozvani tunel "spasa" ulazi se sa butmirske strane kroz kuću Bajre Kolara, koju je on pretvorio u muzej i sebe proglasio kustosom i uzima novac, jer naplaćuje ulaz.

Posjetiocima prikazuje 18-minutni film o izgradnji i ulozi tunela, a dio njegove muzejske postavke jeste i stolica na kojoj je, svaki put kad je kroz tunel izlazio iz Sarajeva, sjedio tadašnji muslimanski lider Alija Izetbegović.

Bošnjački zvaničnici su svojevremeno tražili da se ovaj tunel proglasi nacionalnim spomenikom i da se njegovo održavanje finansira iz budžeta BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE