• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prema Nacrtu zakona za osnivanje stranke 5.000 potpisa

Za osnivanje političke organizacije ubuduće će, prema Nacrtu zakona o političkim strankama, biti potrebno 5.000 overenih potpisa.

 Prema Nacrtu zakona za osnivanje stranke 5.000 potpisa Izvor: MONDO

Predstavljajući novinarima Nacrt zakona koji je načinilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ministar Milan Marković je rekao da će političke organizacije imati obavezu i da na svakih osam godina dostavljaju potpise najmanje 5.000 svojih članova, a ukoliko to ne učine biće brisane iz registra.

Od te obaveze izuzimaju se političke stranke koje su samostalno ili u koaliciji sa drugim političkim strankama, učešćem na izborima, dobile određen broj mandata za narodne poslanike u srpskom parlamentu, odnosno poslanike u skupštini autonomne pokrajine.

Na taj način će, prema rečima Markovića, biti rešeno pitanje onih stranaka koje praktično više "ne postoje", već su bile aktivne samo u periodu jedne izborne kampanje.

Novi zakon predviđa i rok od šest meseci do godinu dana (tačan rok će biti poznat nakon javne rasprave) za "preregistraciju" svih postojećih političkih organizacija, koje će, osim statuta, programa i akata nadležnih organa donetih u postupku usklađivanja, biti u obavezi da podnesu i izjave članova stranke o članstvu, najmanje u broju potrebnom za osnivanje političke stranke.

U protivnom, političke organizacije biće brisane iz Registra.

Prema proceni Markovića, nakon tog roka, broj stranaka će sa 556, koliko sada ima aktivnih, biti sveden na dvadesetak, dok će posle dva izborna ciklusa, preostati svega pet do šest aktivnih stranaka na političkoj sceni.

Jednostavan postupak registracije političkih organizacija prema sada važećem zakonu i nepostojanje mehanizama kojima se može utvrditi da li sve registrovane političke organizacije zaista deluju, imalo je za posledicu da je za poslednjih 18 godina u registar upisano 612 političkih organizacija, od kojih se 556 vodi kao još uvek aktivno, a brisano je samo 56.

Prema novom predlogu, stranke nacionalnih manjina mogu osnovati 500 odnosno 1.000 građana, u slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva manji odnosno veći od 50.000 lica.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE