• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gregorijanove izjave štete BiH

Ako zna za postojanje mreže podrške ratnim zločincima u BiH Gregorijan treba da izda nalog za hapšenje tih ljudi, smatra Slobodan Šaraba.

 Gregorijanove izjave štete BiH Izvor: MONDO

Član parlamentarne Komisije za odbranu i bezbjednost BiH Slobodan Šaraba rekao je da bi prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan trebalo nadležnim državnim institucijama da izda nalog za hapšenje ljudi koji čine mrežu podrške nekome od ratnih zločinaca, ako zna da ta mreža postoji.

Šaraba smatra da je osnovni cilj držati ljude u strahu, uključujući i one koje je rehabilitovao OHR. Ukoliko postoje informacije o mreži podrške, one moraju biti prijavljene sa imenima osoba, jer je neprijavljivanje krivično djelo, rekao je on.

Šaraba je istakao da ga Gregorijanove izjave da u BiH postoji mreža pomagača Mladiću iznenađuju i štete BiH - prenosi Radio "Slobodna Evropa".

Milovan Bjelica, kojeg je visoki predstavnik rehabilitovao nakon što je smijenjen kao dio mreže podrške nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, smatra da su Gregorijanove ocjene bez pokrića, te da niko nikada nije tvrdio da se Mladić nalazi na teritoriji RS, odnosno u BiH.       

''Svi zvaničnici SDS-a koji su smijenjeni, smijenjeni su zbog mreže podrške Karadžiću. Niko sem članova Mladićeve porodice i članova njegovog obezbjeđenja, koji se odavno ne nalaze u BiH, nisu osumnjičeni da pomažu njegovo skrivanje niti su zbog toga pod sankcijama'', istakao je Bjelica.

Podsjećajući da je Draganu Kaliniću kao najvišem smijenjenom funkcioneru SDS visoki predstavnik skinuo sankcije nakon hapšenja Karadžića, Bjelica je istakao da je moguće da je riječ o političkim pritiscima zbog predstojećih izbora.

Policija RS kontinuirano radi na otkrivanju mreže pomagača haških optuženika, i to nije samo njen zadatak nego svih bezbjednosnih agencija na nivou BiH, izjavila je portparol direktora Policije RS Tijana Savić.

Savićeva je rekla da Policija RS ostvaruje veoma dobru saradnju sa svim policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH i okruženju na otkrivanju haških optuženika i njihovih pomagača.

"Proteklih godina obavljeno je nekoliko pretresa i identifikovana su neka lica kao mogući pomagači haških optuženika'', rekla je Savićeva Srni, reagujući na izjavu prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana da u BiH postoji mreža pomagača Mladiću, koji se, kako je rekao, krije u Srbiji.

U RS ne postoji mreža ili aktivna podrška haškim optuženicima, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za ostraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.

U tromjesečnim izvještajima koje Vlada RS dostavlja na usvajanje parlamentu RS nisu evidentirani slučajevi postojanja mreže podrške u RS haškim optuženicima Goranu Hadžiću i Ratku Mladiću, rekao je Velimirović reagujući na izjavu prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana da u BiH postoji mreža pomagača Mladiću, koji se, kako je rekao, krije u Srbiji.

"U RS nema elemenata postojanja mreže ili aktivne podrške haškim optuženicima'', izjavio je Velimirović.

Velimirović je rekao da MUP RS sarađuje sa policijom u regionu na otkrivanju i hapšenju haških optuženika.

Gregorijan je u nedjelju izjavio da u BiH postoji mreža pomagača Mladiću i istakao da neće biti rehabilitovane osobe koje su ranije smijenjene odlukama visokih predstavnika zbog sumnji da pripadaju mreži podrške haškim optuženicima sve dok se Mladić nalazi na slobodi.

"Kada Mladić bude pronađen živ ili mrtav i predat Haškom tribunalu ponovo će doći do revizije odluka o smjenama. Visoki predstavnik će blagovremeno donijeti odgovarajuće mjere'', istakao je Gregorijan.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE