• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Pokrenuta istraga o malignim oboljenjima

Autor SRNA

Haški tribunal pokrenuo je istragu o tvrdnji prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da su u sudskom pritvoru u Ševeningenu učestala maligna oboljenja.

Sudija Teodor Meron rekao je da je Tribunal, nakon ponovljenih Karadžićevih tvrdnji da je među pritvorenicima povećan broj oboljelih od raka, angažovao dvojicu nezavisnih ljekara koji sprovode istragu.

"NJihov izvještaj očekujemo do kraja novembra ili početkom decembra", istakao je Meron.

Meron je naglasio da rok za podnošenje žalbi na presudu Karadžiću, koje su najavili i branioci i tužioci, ističe 5. decembra, a da će do 28. februara strane morati da podnesu odgovore na žalbu.

Karadžićev branilac Piter Robinson najavio je da ću u roku podnijeti žalbu na kojoj radi i sam Karadžić.

Karadžić je u sudnici sugerisao da bi bilo moguće "i teorijski i praktično" da presudu čeka na slobodi, ali nije zvanično podnio zahtjev za privremeno oslobađanje. Tribunal je, ranije ove godine, odbio dva takva Karadžićeva zahtjeva.

Prvi predsjednik Republike Srpske naglasio je da mu se zdravstveno stanje, koje je ranije bilo "perfektno", "značajno pogoršalo" od kada je u haškom pritvoru, iako, kako kaže, nema prigovora na zdravstvenu službu.

On se požalio da u pritvoru nije mogao da nastavi da se pridržava vjerskog načina života i istočnjačke i narodne medicine, kao i da mu nije dozvoljeno da uzima suplemente.

"Čudna pravila onemogućila su me da preduzmem preventivne korake u očuvanju zdravlja", rekao je Karadžić.

Karadžić kaže i da pati od metaboličkog sindroma i visokog nivoa šećera u krvi i da lijekovima "drži pod kontrolom povišeni krvni pritisak".

Zbog toga što, kao pisac, "15 časova dnevno provodi za računarom", Karadžić je, kako je naveo, dobio novu stolicu, ali mu nije dozvoljeno da koristi i jastuk za sjedenje koji je kupio.

Karadžić je pitao sudiju i zašto pritvorenici za kontakt sa rodbinom ne mogu da koriste "Skajp", pošto njegovi najbliži iz različitih razloga ne mogu svakoga mjeseca da ga posjećuju.

Prema njegovim riječima, uslovi u zatvorima ne prate napredak čovječanstva, a on je "deceniju odvojen od struke i porodice". Meron, kome je Karadžić zahvalio na dosadašnjoj pomoći, odgovorio je da će od sudskog sekretarijata zatražiti objašnjenje o Karadžićevim primjedbama.

Sljedeća rasprava o stanju u postupku protiv Karadžića biće, po pravilima suda, održana za četiri mjeseca. Tribunal je 24. marta nepravosnažno osudio sedamdesetjednogodišnjeg Karadžića na 40 godina zatvora. Karadžić je u pritvoru Tribunala od avgusta 2008. godine. Tribunal ga je optužio u jesen 1995. godine, a uhapsile su ga vlasti Srbije krajem jula 2008. godine u Beogradu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE