• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesić bi poslao vojsku na Dodika!

Stjepan Mesić je, srećom, odlazeći predsjednik Hrvatske... inače bismo morali da strepimo od novog rata!

 Mesić bi poslao vojsku na Dodika! Izvor: MONDO

Odlazeći hrvatski predsjednik potvrdio je da je u ponedeljak u neformalnom razgovoru s novinarima izjavio da bi u slučaju referenduma o otcjepljenju u RS bio spreman da vojno prekine koridor u bosanskoj Posavini. On je, međutim, dodao da ne vjeruje da u ovom trenutku postoji neko ko će pokušati da razbije cjelovitost BiH.

Mesić je, u jučeranjem neformalnom razgovoru s novinarima, rekao da je Hrvatska garant Dejtonskog sporazuma i da bi, kada bi, u momentu eventualnog raspisivanja referenduma u RS, bio na mjestu hrvatskog predsjednika vojno prekinuo koridor u Bosanskoj posavini.

"Nevjerovatno je koliko Dodik vara međunarodnu zajednicu", rekao je Mesić i dodao premijer RS igra na kartu zamora jer misli da će se svijet umoriti od Bosne i Hercegovine, a da će on tada raspisati referendum o otcjepljenju.

"Neko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i Velika Srbija biće ostvarena", izjavio je Mesić, dodavši da će se vidjeti kako će se ponašati novi predsjednik Ivo Josipović.

"Moja izjava je poruka da potpisom na Dejtonski sporazum imamo određene obaveze, a to imaju i svi oni koji su ga potpisali, da BiH mora opstati u svom prostoru", izjavio je Mesić novinarima.

Komentarišuchi izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića da ne bi podrzzao referendum u BiH, Mesić je kazao da mu je drago da to čuje. On je, međutim, dodao da je čuo i Tadićevu izjavu da "u potpunosti podržava RS, drugim riječima Milorada Dodika".

"Sada je na Tadichu da se dogovori šta podržava", izjavio je odlazeći predsjednik Hrvatske.

Mesić je svoje mišljenje iznio i predstavnicima međunarodne zajednice, ali nešto blažim riječima, piše Novi list.

Koridor koji je pomenuo Mesić je petnaestak kilometara širok teritorijalni pojas sjever-jug, koji kod Brčkog povezuje istočni i zapadni dio RS i koji je od hrvatske granice kod Županje udaljen oko 30 kilometara.

Tokom rata oko koridora su se vodile žestoke vojne, ali i političke bitke jer od njega zavisio opstanak Banjaluke i RS.

"Novi list" primjećuje da je "Mesićeva izjava o vojnom napadu na koridor obnova ratnoga rječnika kakav se u regiji nije čuo već petnaest godina".

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE