• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS: "Ratnohuškački zov" Mesića!

Političari RS osudili izjavu Stjepana Mesića, ocjenjujući je kao uznemirujuću i kao "ratnohuškački zov".

 RS: "Ratnohuškački zov" Mesića! Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik ocijenio je da su izjave Stjepana Mesića uznemirujuće i da predstavljaju klasični "ratnohuškački zov", te očekuje od svih političara u regionu, predstavnika međunarodne zajednice, čelnika NATO-a i svih miroljubivih ljudi u Hrvatskoj i šire, da osude ratne prijetnje "lažnog mirotvorca Mesića", upućene srpskom narodu i RS.

"Najnovije izjave još aktuelnog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića uznemirujuće su prijetnje čovjeka koji je političku karijeru počeo ratom i sada bi sa ratom da je i završi. Ove radikalno-ekstremne izjave za koje smo mislili da se nikada više neće čuti u našem regionu, predstavljaju klasični ratnohuškački zov i dramatične su, jer je Mesić još aktuelni predsjednik i vrhovni komandant vojske Hrvatske, koja je članica NATO-a", navodi Dodik u pisanoj izjavi.

"Opšte je poznato da je sa ovakvim rječnikom mržnje i prijetnji Mesić pravio atmosferu za masovne zločine nad Srbima i njihovo protjerivanje iz Hrvatske u proteklom ratu, oko čega se nikada javno nije odredio", navodi Dodik. Premijer Srpske ističe da takve izjave koje Mesić ponovo oživljava i šalje sa Pantovčaka, ne doprinose dobrosusjedskim odnosima i stabilizaciji u regionu, "za šta se RS već odavno zalaže, ali očigledno ne i Stjepan Mesić.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je  da ratno-huškačka izjava odlazećeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića nimalo ne iznenađuje i da je do sada dao nebrojeno provokativnih izjava kojima se direktno mješao u unutrašnje odnose BiH i, uglavnom, na račun RS.

"Ova Mesićeva izjava nimalo ne iznenađuje, jer su nam ovakvi njegovi istupi poznati od ranije. U deset godina predsjedničkog mandata Mesić je dao nebrojeno provokativnih izjava kojima se direktno mješao u unutrašnje odnose BiH, uglavnom na račun RS, zbog čega su mu `aplaudirali` u drugom entitetu BiH, ali ova posljednja data na kraju mandata tek otkriva pravog Mesića kao političara i državnika", rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, Mesić se svojevremeno javno hvalio da je razbio Jugoslaviju, a sada bi sa vojskom ratovao i u BiH.
"Malo mu je što je regularna hrvatska vojska u proteklom ratu okupirala dio BiH, ubijajući Srbe u Mrkonjić Gradu i drugim mjestima RS, uništila njihovu imovinu, već sada fantazira o navodnim otcjepljenjima i novim ratnim sukobima. On je spreman i NATO uvući u rat u BiH, samo da bi izliječio svoje političke frustracije", dodao je Radmanović.

On je istakao da će Mesić u budućnosti biti politički penzioner, koji se neće ništa pitati u Hrvatskoj, a još manje u BiH, gdje su hrvatski birači pokazali šta misle o njemu i njegovom predsjednikovanju, saopšteno je iz Radmanovićevog kabineta.

Boračka organizacija Republike Srpske oštro je osudila prijetnju odlazećeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića RS, ističući da je Mesić time definitivno pokazao da mu je mjesto na "đubrištu istorije".
U saopštenju BORS navodi da tako nešto i priliči ratnim provokatorima "sa patološkom mržnjom prema srpskom narodu sa čijim predstavnicima je toliko godina živio i radio".

BORS izražava čuđenje što je Mesić, "takav čovjek mržnje i rata stigao do penzije", navodeći da njegovo mjesto odavno nije u Zagrebu niti u Hrvatskoj, već u Hagu i da samo on zna na koji način je to izbjegao.
"Sud istorije Mesić sasvim sigurno neće izbjeći, kao ni sud vlastite podsvijesti koji će ga jednom zasigurno stići“, poručuje BORS.

U prvim reagovanjima na izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi, u slučaju da premijer Republike Srpske Milorad Dodik raspiše referendum o otcjepljenju, poslao Hrvatsku vojsku da presiječe koridor, ističe se da bi političari trebalo da budu svjesni odgovornosti za svoje izjave i da nisu naučene lekcije iz krvavih ratova.

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije
izjavio je da su ostali zatečeni Mesićevom izjavom o mogućoj vojnoj intervenciji u Bosni i Hercegovini.

Ocjenivši da "nema nikakve sumnje da je trenutna politika Milorada Dodika pogubna za BiH", Bosanac ističe da "ne smije biti nikakve sumnje da bilo koje zastrašivanje vojnim intervencijama, makar i neformalno, neće takvoj politici stati na kraj".

Bosanac je izjavio da su se u mirovnim nevladinim organizacijama nadali da su naučene lekcije iz krvavih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, među kojima i ona da bi političari trebalo da budu svjesni odgovornosti za svoje izjave. Delegat hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ivo Miro Jović rekao je da je izjava odlazećeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića zloupotreba položaja na kojem se nalazi još izvjesno vrijeme.

"Mesić je u Hrvatskoj, ali i u regionu za svog mandata trebao napraviti ogromne korake ka pomirenju i suživotu, a ne slati poruke koje su van svakog razuma. On i na odlasku sa funkcije predsjednika Hrvatske ima ratnu retoriku, kojom je i krenuo u političku karijeru u novijoj istoriji Hrvata", dodao je Jović.Prema njegovim riječima, kada Mesić više ne može nanijeti zla Srbima i Hrvatima u BiH, onda koristi retoriku kojom želi da usloži situaciju u regionu.

"Raduje činjenica da je njegovo `odzvonilo` i nikoga u regionu ne treba da zabrinjavaju ovakve zlonamjerne i kontraproduktivne izjave", zaključio je Jović.

Praktično ne postoje eventualne šanse da hrvatska vojska prekine koridor u Posavini i ukine RS, kako je izjavio odlazeći hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, rekao je Srni beogradski ekspert za bezbjednosti Zoran Dragiš.

"Hrvatski Ustav predviđa da je vrhovni komandant Oružanih snaga Hrvatske predsednik, ali Mesić je odlazeći predsednik. Zašto je to Mesić rekao: da li je to osveta odlazećeg starca koji je iživeo svoj politički život ili na ovaj način pokušava da probudi neke radikalne krugove u Hrvatskoj", komentariše Dragišić.
Dragišić je rekao da ne postoji mogućnost da se pitanje ustavne rekonstrukcije BiH riješi na taj način što će hrvatska vojska upasti i pokoriti RS."

Koliko god da je takva izjava iritirajuća, mislim da u RS niko nema razloga da bude uznemiren zbog toga. Tim pre, što je gotovo izvesno da jedan takav sulud potez novi hrvatski predsednik Ivo Josipović ne bi povukao nikada", smatra Dragišić.On je naveo da je i međunarodnoj zajednici jasno da je Mesić odlazeći i da njegove izjave sada predstavljaju neku vrstu njegovog ličnog marketinga.

Izjava odlazećeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića da bi nakon eventualnog raspisivanja referenduma o nezavisnosti Republike Srpske poslao vojsku da prekine koridor u Posavini je opasna, ali nema uporišta u bilo čemu jer je riječ o pustim snovima, smatra poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovičić.

"Mesić ne treba da prijeti Miloradu Dodiku i RS, jer je to prijetnja srpskom narodu kojeg nema u Hrvatskoj, ali će ga biti u RS. Odlazeći hrvatski predsjednik nikad neće ostvariti svoje težnje da se šahovnica vijori na Drini", rekao je Jovičić u izjavi Srni.

Jovičića čudi što najviši funkcioneri u BiH nisu uputili oštar demarš Ministarstvu inostranih poslova Hrvatske i međunarodnoj zajednici.On je napomenuo da je sreća prvo za hrvatski narod i za Hrvatsku što Mesić više nije ništa i što neće više ni biti, te što će mu ostati "neprebolna rana" da danas postoji i funkcioniše RS koja će ostati trajna.

"Ako mu je pošlo za rukom da razbije bivšu Jugoslaviju i kao nosilac najviših funkcija u Hrvatskoj pobije i protjera na stotine hiljada srpskih nesrećnika, malo mu je to pa sada prijeti agresijom na RS", istakao je Jovičić i dodao da ovom izjavom odlazeći hrvatski predsjednik pokazao da je njegov cijeli politički radni vijek bio jedna obična "lakrdija i improvizacija".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE