• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delić i mudžehedini, šta će reći Hag

Tužilaštvo Haškog tribunala pozvalo je vijeće da poveća kaznu nekadašnjem komandantu Generalštaba Armije BiH Rasimu Deliću.

 Delić i mudžehedini, šta će reći Hag Izvor: MONDO

General Delić 15. septembra 2008. osuđen je na tri godine zatvora zbog propusta da spriječi ili kazni okrutno postupanje mudžahedina nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) u julu i avgustu 1995. godine.

Optužba smatra da je pretresno vijeće „razumno zaključilo da je odred ’El Mudžahid’ dve godine, a naročito u julu 1995, bio pod komandom Delića“, te da je on mogao da spriječi zločine i kazni počinioce.

Odbrana je tvrdila da Delić „nije imao efektivnu kontrolu“ nad odredom „El Mudžahid“ i u prilog svojim tvrdnjama priložila nove dokazne predmete povjerljive prirode.

Na presudu su se žalile obe strane. U svom žalbenom podnesku, Tužilaštvo je tražilo da se kazna Deliću poveća na sedam godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Delić je u maju prošle godine, nakon što je izdržao dvije trećine kazne, pušten na privremenu slobodu do izricanja konačne presude, a u Hag je pozvan radi današnje rasprave po žalbi.

Prvostepena presuda donesena je preglasavanjem. Predsjedavajući sudija Džastis Moloto smatrao je da optužba nije dokazala da je Delić u vrijeme počinjenja zločina imao efektivnu kontrolu nad odredom „El Mudžahid“, a sudije Frederik Harhof i Flavija Latanci smatraju da jeste dokazano da je Delić bio nadređen ovom odredu, koji je i osnovan po njegovom naređenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE