• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Haškoj arhivi nije mjesto u Sarajevu

Glavni tužilac Srbije za ratne zločine nije za rješenje da se arhiva tribunala prebaci u Sarajevo!

  Haškoj arhivi nije mjesto u Sarajevu Izvor: MONDO

"U Hagu je Tribunal UN i toj arhivi mjesto je upravo u centrali ili na mjestu koje odredi sjedište UN. To je najbolje, neutralno i najprihvatljivije rešenje za sve države. Važno je da svi pravosudni organi budu u mogućnosti da koriste ovaj materijal za svoje postupke", rekao je Vladimir Vukčević za "Glas Srpske".

Govoreći o dokumentaciji koju je Tužilaštvu Srbije za ratne zločine dostavio Savez logoraša Republike Srpske, Vukčević je istakao da je više od 50 odsto prijava već predmet obrade i da treba vremena za obradu materijala, jer u ukupno 300 prijava ima više od 22 000 potencijalnih izvršilaca ratnih zločina.

"Ono što me čini uznemirenim jeste činjenica da postoji doza politike u ovom slučaju, a nikada nisam pristao da me bilo ko koristi kao instrument", naglasio je Vukčević.

Dodao je da odredbe Dejtona i novi Ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći, kao i nove odredbe Zakona o krivičnom postupku o mogućnosti ustupanja predmeta, daju znatno više mogućnosti nego ranije.

"Međutim, sigurno nećemo razbacivati novac poreskih obveznika Srbije i pokretati postupke gde nemamo izvesne počinioce koji sede na optuženičkoj klupi", poručio je Vukčević.

Osvrćući se na predmet "tuzlanska kolona", Vukčević je istakao da će Tužilaštvo učiniti sve da bude zadovoljena pravda za ubistvo najmanje 51 vojnika JNA. "Niko nema pravo da zatvori oči pred činjenicom da su ti ljudi brutalno ubijeni u povlačenju".

Slučaj "Dobrovoljačka ulica" Vukčević je ocijenio kao predmet stalne politizacije.

"Mi se borimo i na međunarodnom i na domaćem frontu da odgovorni za ratne zločine ugledaju sudski postupak. Njega će biti kada politika pusti pravosuđe da na miru procesuira ratne zločine", dodao je glavni tužilac Srbije.

On je rekao da želi uspostaviti bolje odnose sa Tužilaštvom BiH, ali da još nema volje da se za ratne zločine potpiše Sporazum o ustupanju dokaza kakav imaju sve zemlje u regionu.

"BiH je izuzetak. Time bismo ove predmete mnogo efikasnije procesuirali. Sa Hrvatskom, na primjer, imamo 28 razmijenjenih predmeta na ovaj način", pojasnio je Vukčević.

Regionalni karakter ratnih zločina, problemi u saradnji i nasljeđe Tribunala u Hagu biće teme međunarodne konferencije 23. i 24. februara u Hagu na kojoj će učestvovati i predstavnici pravosudnih institucija Srbije, BiH i Hrvatske.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE