• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva ratna izjava poslije Dejtona

Predsjednik Vlade Srpske Milorad Dodik rekao je da je izjava odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića prva ratna izjava u BiH nakon Dejtona.

 Prva ratna izjava poslije Dejtona Izvor: MONDO

"To govori o tome da je Mesić u svom operativnom radu kao predsjednik vjerovatno i razmišljao o tom načinu, možda čak i stvarao planove te vrste, pa je možda sada nervozan što se ništa nije desilo u njegovom mandatu i što nije mogao da pokaže ono što u suštini jeste, da je ratno-huškački lider", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Premijer Dodik je rekao da je Mesić na početku "jugoslovenske tragedije imao značajnu ulogu u političkoj pripremi zločina koji su se desili na prostorima bivše Jugoslavije", a u to vrijeme bio je i predsjednik Vlade Hrvatske kada su Srbi izbačeni iz hrvatskog Ustava kao konstitutivan narod i kada su počeli oružani napadi i borbe u Hrvatskoj.

"Iz tog miljea Mesić nije mogao da se izdigne i svoj mandat završava upravo pozivom na nasilje", rekao je Dodik.

Premijer RS je dodao da je od izjave Mesića, koji je već bivši predsjednik, važnija izjava novoizabranog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koja, kako je naveo, uliva nadu u razvoj odnosa kakavi se priželjkuju u regionu.Odlazeći predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je u neformalnom razgovoru sa novinarima da bi, u trenutku kada bi predsjednik Vlade RS Milorad Dodik raspisao referendum o otcjepljenju od BiH, Vojskom Hrvatske prekinuo koridor u Posavini.                        
Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da njegova opcija nije slanje vojske u susjednu zemlju i da su mu bitni dobri odnosi sa susjedima.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je da je izjava hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi u slučaju referednuma u RS primijenio vojnu silu - vraćanje dijela duga finansijerima svojih izbornih kampanja."Naravno da ne odobravam izjavu Mesića, ali imam razumjevanja da on ima potrebu da makar na ovaj način vrati dio duga finansijerima svojih izbornih kampanja, o čemu su ovih dana govorili Ivo Sanader i Milan Bandić", rekao je Špirić u izjavi Srni.

On je ocijenio da je jadan i u suštini za žaljenje šef države koji za napad u svom mandatu odabere ne šefa druge države, već predsjednika vlade jednog entiteta, čiji je garant država Hrvatska, što ujedno govori o njegovim državničkim dometima.

"To je antidejtonski čin i razlog zašto Hrvatska, za razliku od Slovenije Bugarske i Rumunije, nije mogla postati članica EU", konstatovao je Špirić. Drugo, naveo je predsjedavajući Savjeta ministara, Mesić ne može hrvatsku vojsku kojom upravlja NATO, bez obzira na njegovo ovlaštenje, izvesti ni u lov u rodnu Orahovicu, a pogotovo ne u rat sa drugom državom. "Zbog toga, penzioneru Mesiću mogu poželjeti da nastavi sanjati svoje nedosanjanje snove koje je započeo sa svojim prvim predsjednikom partije i države Franjom Tuđmanom, čiji je bio čovjek od povjerenja broj jedan", poručio je Špirić.

Na pitanje zašto nije ranije reagovao na Mesićevu izjavu, Špirić je odgovorio da ima važnijih poslova i da obično ne reaguje na gluposti.

 "To vam je isto kada biste me pitali zašto nisam reagovao na svaku izjavu /vođe francuske ekstremne desnice Žan Mari/ Le Pena ili /preminulog šefa austrijskih ultradesničara Jerga/ Hajdera", objasnio je Špirić.Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocijenio je da je izjava odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi u slučaju referenduma u Republici Srpskoj primijenio vojnu silu, još jedan pokušaj provokacije, te dodao da je Mesić čovjek bez ikakve političke i moralne težine

"Treba staviti tačku na ovaj slučaj. To je još jedan od očiglednih pokušaja provokacije Stipe Mesića. Stipe je čovek bez ikakve političke i moralne težine i ne trebamo izlaziti u susret time što ga primjećujemo", rekao je Jeremić novinarima nakon sastanka sa češkim kolegom Janom Kohoutom.
Odlazeći predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je u neformalnom razgovoru sa novinarima da bi, u trenutku kada bi predsjednik Vlade RS Milorad Dodik raspisao referendum o otcjepljenju od BiH, Vojskom Hrvatske prekinuo koridor u Posavini.   (MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE