• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popis građana, ne državljana

U svakoj civilizovanoj zemlji popisuju se stanovnici, a ne državljani. Zašto tako ne bi bilo i u BiH!?

 Popis građana, ne državljana Izvor: MONDO

“Popis stanovištva u BiH, koji bi obuhvatio ljude koji ne žive u BiH duže od godinu dana, dao bi nerealnu sliku u odnosu na stvarno stanje u zemlji”, smatra Stevo Pašalić, predsjednik Centra za populaciona i društvenja istraživanja RS.

"U svakoj zemlji popisuju se stanovnici, a ne državljani. Prema Prijedlogu zakona o popisu, koji je uradila Interresorna radna grupa, koji je sada u parlamentarnoj proceduri, predviđeno je potpisivanje stanovnika BiH koji žive u ovoj zemlji u kontinuitetu od najmanje 12 mjeseci", kaže Pašalić za "Fokus".

Pašalić je objasnio da vremenski prag može biti i kraći, ali je u BiH usvojena preporuka na osnovu principa UN da to bude period od godinu dana.

"Postoji opcija popisa koju primjenjuje neke zemlje da se popisuje stanovništvo koje se noć prije popisa zateklo na teritoriji. Mi se nismo opredijelili za tu opciju", kaže Pašalić.

On ističe da je stav premijera RS Milorada Dodika u skladu da sa principima UN.

"Ljudi koji žive u dijaspori jesu državljani BiH, to niko ne osporava, ali oni ne žive u BiH više od 12 mjeseci. Oni će biti popisani u nekoj drugoj zemlji. Ne može se jedno lice popisati dva ili više puta kao stanovnik neke zemlje na planeti", upozorio je Pašalić i istakao da nijedna zemlja ne popisuje dijasporu.

Premijer Srpske izjavio je da popisom stanovništva u BiH ne mogu da budu obuhvaćena lica koja su rođena u BiH, a sada su državljani neke druge zemlje u koju su se odselili.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Niko Lozančić, međutim, smtra da je pri popisu stanovništva u BiH neophodno izjašnjavanje o vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti.

“To je ustavna kategorija koja nije u suprotnosti sa evropskim standardima”, rekao je Lozančić.

Kaže da ne vidi razlog zbog koga bi se u BiH plašili statističkih pokazatelja o broju Hrvata, Srba i Bošnjaka, jer je BiH ustavno definisana kao država u kojoj žive ova tri konstitutivna naroda.

Lozančić, koji je zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, rekao je za "Glas Srpske" da će ova stranka podržati rješenje koje je usaglašeno u nadležnoj parlamentarnoj komisiji i da vjeruje da će takav prijedlog dobiti podršku parlamenta BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi u Sarajevu u prvom čitanju trebalo da razmatra Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE