• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srebrenica-masovni zločin!

Premijer Srpske Milorad Dodik smatra da istini o Srebrenici najviše odgovara kvalifikacija "masovni zločin".

 Dodik: Srebrenica-masovni zločin! Izvor: MONDO

Kaže, da se pri tom "ne smiju zaboraviti ni drugi zločini, naročito ne nad Srbima".

Dodik je rekao da riječ "genocid" postoji kroz presudu generalu Radislavu Krstiću na osnovu koje je Međunarodni sud pravde u tužbi BiH protiv Srbije utvrdio da se radi o lokalnom genocidu, ali da se ne može vezati sa RS i njenu državotvornost, već za odgovornost pojedinaca i nekih struktura.

"Naravno da je sporan dokaz da je tamo bio genocid, iako to što se tamo desilo nije moguće pravdati. Smatram da istini najviše odgovara kvalifikacija `masovni zločin`", rekao je Dodik za "Danas", odgovarajući na pitanje koliko je prihvatljivo za Srpsku da u preambuli rezolucije o Srebrenici koja se priprema u Beogradu stoji riječ "genocid".

On je naveo da je sporna činjenica da se za budućnost ostavlja samo jedan datum koji nesumnjivo asocira samo na žrtve iz Srebrenice, a isključuje mogućnost obilježavanja stradanja žrtava drugih nacionalnosti širom BiH.

"Zato smatram da bi trebalo da bude uravnoteženo, ne zaboraviti zločine u Srebrenici, ali ne zaboraviti ni druge zločine, naročito ne prema Srbima", rekao je Dodik.

On je ponovio da ga niko iz Beograda nije konsultovao o usvajanju rezolucije o Srebrenici, dodajući da u RS ne smatraju da je Srbija bila u obavezi da konsultuje Banjaluku i da je to "stvar političkog života u Srbiji".

"Svi događaji u prošlom ratu ne smiju se svesti samo na jedan događaj, to nije fer. Niko ne spori da je Srebrenica jedan od najmasovnijih zločina. Sud u Hagu rekao je da se radi o jednom ograničenom genocidu i na bazi toga se i Srpska odredila prema tome", rekao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE