• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referendumsko pitanje: Podržavate li Dejton?

Pitanje na referendumu u RS glasiće "Da li podržavate Dejtonski sporazum i protivite se njegovom kršenju", kaže Milorad Dodik .

 Referendumsko pitanje: Podržavate li Dejton? Izvor: MONDO

Premijer RS je ponovio da će krajem mjeseca biti poznat datum njegovog održanja.

Ističući da RS ne odustaje od referenduma o svojoj sudbini u okviru BiH, premijer Republike Srpske Milorad Dodik je u intervjuu za "Danas" rekao da će postavljanjem referendumskog pitanja na ovaj način biti eliminisan svaki mogući prigovor da je to antidejtonski akt.

On je odbacio kao spekulacije navode da priprema referendum za otcjepljenje RS od Bosne i Hercegovine, rekavši da to "u ovom trenutku nije na dnevnom redu", ali nije isključio mogućnost da, u zavisnosti od razvoja situacije, i takav referendum jednog dana bude raspisan.

Komentarišući to što Srbija ne podržava sazivanje referenduma u RS, Dodik je rekao da nije ni očekivao drugačiji stav jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma.

"Uostalom, kako bi Srbija mogla da kaže - ne može Kosovo iz Srbije, a može Srpska iz BiH", primijetio je premijer RS.

Govoreći o izjavi odlazećeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića o "slanju vojske" u slučaju referenduma o otcjepljenju RS, Dodik je rekao da su takve izjave uznemirujuće i da ne doprinose dobrosusjedskim odnosima i stabilizaciji regiona.

"Najnovije izjave odlazećeg predsjednika Hrvatske uznemirujuće su jer predstavljaju konkretnu prijetnju čovjeka koji je političku karijeru počeo ratom i sada bi ratom da je završi", ocijenio je predsjednik vlade RS. "On je definitivno čovjek rata, koji svoju mržnju prema Srbima ne može da sakrije."

Dodik je, takođe, izrazio nadu da će odnos novoizabranog hrvatskog predsjednika Iva Josipovića prema RS biti drugačiji pošto je Josipović rekao da podržava legalnost organizacije BiH na bazi Dejtonskog sporazuma.

"To je daleko više nego što smo do sada čuli iz Hrvatske i to otvara mogućnost dijaloga svake vrste", kazao je Dodik i napomenuo da je dobro to što Josipović, mada je autor tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, razmišlja o obostranom povlačenju tih tužbi.

Na pitanje da li ga je neko iz Beograda konsultovao povodom rezolucije i Srebrenici i drugim zločinima na prostoru bivše SFRJ, Dodik je odgovorio odrično, istakavši da RS ne smatra da je Srbija bila dužna da je konsultuje pošto je to stvar političkog života u Srbiji.

On je, međutim, ocijenio da nije pravično svesti sve događaje u prošlom ratu samo na jedan događaj i da treba pamtiti zločin u Srebrenici, ali i druge zločine.

Prema njegovom mišljenju, istini o događajima u Srebrenici više odgovara riječ "masovni zločin", umjesto "genocid".

Stav Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DND) i Socijalističke partije (SP) je da će referenduma u Republici Srpskoj biti i da nema razloga da ga ne bude, izjavio je danas u Banjaluci lider DNS-a Marko Pavić.

"Najprije će ići zakon o referendumu, a potom i referendum o najvažnijim i najvitalnijim pitanjima RS, a ne o nekim sporednim pitanjima kako su neki mislili", rekao je Pavić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa koalicionim partnerima Miloradom Dodikom i Petrom Đokićem.

Odgovarajući na optužbe SDS-a da je SNSD odustao od referenduma, Dodik je istakao da zakon o referendumu koji je predložio SDS i koji je na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine koja počinje u ponedjeljak, 25. januara, ne bi mogao proći kriterijum ustavnosti i da zato SNSD ima određenih primjedbi.

"Mislim da je svima interes da se dođe do zakona o referendumu koji je usaglašen sa Ustavom RS i koji njeguje najbolju evropsku praksu i ako SDS ima iste namjere nema razloga da ne budemo na istoj strani, ali mi iz SNSD-a ne možemo podržati zakon za koji smo uvjereni da će biti odbačen odmah nakon suočavanja sa ustavnošću i na taj način gubiti vrijeme", rekao je Dodik.

On je naveo da se ne može čekati opšta debata o ovom zakonu nego da treba da bude usvojen u narednih nekoliko sedmica.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE