• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH korak bliže do ukidanja viza

Dom naroda Parlamentarne skupštine usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

 BiH korak bliže do ukidanja viza Izvor: MONDO

To je poslednji uslov Evropske komisije za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Zakon je podržan uz amandman Ustavnopravne komisije ovog doma, prema kome se iz prijedloga izmjena i dopuna Krivičnog zakona briše odredba o zabrani omalovažavanja, minimiziranja i negiranja holokausta i genocida.

Dom naroda nije prihvatio zaključak Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda da se Savjet ministara zaduži da parlamentu predloži posebno zakonsko rješenje kojim bi se odvojeno sankcionisala ova krivična djela i ostali zločini protiv čovječnosti.

Protiv ovog zaključka bili su delegati iz reda srpskog naroda. Delegat Alma Čolo obrazložila je ovu inicijativu kao uslov za davanje podrške izmjenama Krivičnog zakona BiH u ovom obliku, a isti zaključak koji su predložili poslanici SDA u Predstavničkom domu već je odbacio Kolegijum ovog doma.

Izmjenama Krivičnog zakona predviđeno je da će se lice koje javno izaziva ili raspiruje nacionalnu rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalim, kao i drugima koji žive ili borave u BiH kazniti zatvora od tri mjeseca do tri godine. Prema zakonskim izmjenama, ako ova krivična djela budu počinjena zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, lice će biti kažnjeno zatvora od jedne do deset godina.

Sveobuhvatnim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH sistematski se definiše mogućnost oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, te su dopunjene odredbe koje se odnose na finansiranje i podsticanje terorističkih aktivnosti, vrbovanje za njih, organizovanje terorističkih grupa i trgovinu ljudima.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE