• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAK: Kazna nije napad i RTRS mora platiti!

Nakon što su nadležni iz RTRS-a poručili kako neće platiti kaznu RAK-u u iznosu od 100.000 maraka, uslijedile su i reakcije iz agencije.

 RAK: Kazna nije napad i RTRS mora platiti! Izvor: MONDO

Regulatorna agencija za komunikacije izrekla je Radio-Televiziji Republike Srpske novčanu kaznu u iznosu od 100.000 KM zbog neovlaštenog korištenja frekvencije putem 61 UHF kanala na lokaciji Banjaluka - Pobrđe.

Agencija je utvrdila da je RTRS prekršio Zakon o komunikacijama BiH, tako što je počeo sa digitalnim zemaljskim emitovanjem programa po redovnoj programskoj šemi 12. decembra 2009. godine, a od 17. decembra i sa emitovanjem programa “Jurop baj Satelit“, po standardu DVB-T sa MPEG2 kompresijom.

Iz RTRS-a su demantovali tvrdnje RAK-a, a nakon toga uslijedilo je i nova reakcija iz RAK-a-
'Netačne su tvrdnje da je Rješenje koje je donijela Regulatorna agencija za komunikacije BiH nema zakonsko uporište. Agencija kao institucija države Bosne i Hercegovine, Zakonom o komunikacijama BiH ima jasno definisan mandat, a on u ovom slučaju kaže da ni jedno fizičko ili pravno osoba ne moze koristiti frekvencije bez odobrenja Agencije. Očito da RTRS namjerno ne želi tačno informisati javnost da je kažnjena zato što je neovlašteno koristila frekvencije (bez obzira što se radi o zemaljskom digitalnom emitovanju, jer i u tom slučaju je nadležna Agencija) i zato što nije izvršila Nalog o obustavljanju neovlaštenog korištenja frekvencija kojeg je Agencija izdala", navodi se u saopštenju.

Odluka RAK-a da RTRS kazni sa 100.000 KM zbog emitovanja digitalnog programa izazvala je lavinu kritika u RS

"Što se tiče izjave direktora Dragana Davidovića da neće platiti kaznu, stav RAK-a je da u slučaju neizvršenja Rješenja, Agencija, po Zakonu o komunikacijama BiH, može pokrenuti izvršni postupak radi naplate duga pred nadležnim sudom. RTRS ima pravo, po Zakonu o komunikacijama BiH, da se žali Vijeću Agencije na rješenje Agencije, te da na odluku Vijeća podnese tužbu Sudu BiH. Međutim, naglašavamo, ulaganje žalbe ne odgađa obavezu izvršenja naplate. Takođe,  sredstva od kazni uplaćuju na račun državnog budžeta, i ni u kom slučaju se ne koriste za operativno funkcionisanje Agencije", navedeno je u saopštenju Regulatorne agencije za komunikacije. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE