• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez popisa, nema EU!

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić smatra da BiH neće moći ići dalje prema EU ukoliko 2011. ne bude obavljen popis stanovništva.

 Bez popisa, nema EU! Izvor: MONDO

Radojičić je istakao da to može značiti da oni koji odbijaju popis stanovništva iduće godine zatvaraju dalji put BiH prema EU za narednih deset godina.

"To je vrlo ozbiljno pitanje koje može da ugrozi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju'', rekao je Radojičić danas novinarima u Banjaluci. On je naglasio da u BiH neće biti moguće napraviti nijedan ozbiljan i strateški posao bez podataka o broju stanovnika koji bi se dobili naredne godine, jer je idući popis stanovništva u normalnim zemljama 2021. godine.

Radojičić je rekao da se ne može duplo popisivati stanovništvo i BiH i u dijaspori, jer ako nekog popišete u Švedskoj ne možete ga istovremeno popisati u BiH. On je naglasio da u RS nije predložen zakon o popisu stanovništva, jer se očekuje i želi usvajanje takvog zakona na nivou cijele BiH.
 "Ukoliko bi u potpunosti došlo do propasti te inicijative i zakonodavstva na nivou BiH, namjera je vlasti u RS da se takav zakon donese u parlamentu RS kako bi Srpska obavila popis stanovništva na svojoj teritoriji iduće godine'', zaključio je Radojičić.

U Predstavničkom domu parlamenta BiH je razmatran Prijedlog zakona o popisu stanovinštva u BiH 2011. godine. Predstavnici stranaka iz RS nisu imali primjedaba na predloženi zakon koji omogućava izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, te o jeziku. Poslanici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 istakli da se slažu sa potrebom usvajanja zakona i provođenja popisa, ali da je u amandmanskoj fazi moguće napraviti izvjesne korekcije. Poslanici SDA, Stranke za BiH i SDP-a BiH poručili su da nisu spremni da podrže ovaj prijedlog zakona, koji je razmatran u prvom čitanju. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE