• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik na ustoličenju srpskog patrijarha

Premijer RS prisustvovaće u subotu ustoličenju patrijarha srpskog Irineja u Sabornoj crkvi u Beogradu. Čestitke uputili brojni zvaničnici.

 Dodik na ustoličenju srpskog patrijarha Izvor: MONDO

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović izrazio je uvjerenje da će novi patrijarh uz Božju pomoć, dostojno i savjesno obavljati časnu dužnost i nastaviti da jača jedinstvo i sabornost SPC-a.

Predsjednik Srpske navodi da je SPC uvijek bila uz svoj narod i dostojanstveno prolazila kroz sva iskušenja kojima je bio izložen, ostajući njegov pouzdan duhovni i moralni oslonac i zbog toga SPC sa pravom uživa veliko povjerenje i ugled u srpskom narodu, kao vjerska institucija, ali i zaštitnik i čuvar tradicije i identiteta.

"Neka tako bude i u budućnosti, sa vama na tronu srpskog patrijarha. Duboko vjerujem da ćete predano služiti Bogu i ljudima, kao što je to činio i vaš prethodnik pokojni patrijarh Pavle, unoseći svojim propovijedanjem radost i mir u naša srca", navodi se u čestitki.

Čestitku novoizabranom patrijarhu uputio je i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

Špirić je izrazio uvjerenje da će patrijarh Irinej putem mudrosti, dobrote i ljubavi uspješno voditi Srpsku pravoslavnu crkvu i vjerujući pravoslavni srpski narod.

"Izražavam najtoplije želje da mnogo godina dostojno upravljate Srpskom pravoslavnom crkvom", navodi se u čestiki.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u čestitki Njegovom preosveštenstvu episkopu niškom Irineju poželio da mu misao i djela prethodnika budu vodilja.

"Neka Vam misao i djela vaših časnih prethodnika daju snage da nastavite obavljati tešku i odgovornu dužnost patrijarha Srpske pravoslavne crkve, na dobrobit pravoslavnih vjernika, srpskog naroda, ali i na opštu dobrobit svih ljudi, naroda i zemalja", navodi Radmanović u čestitki.

Premijer Srpske Milorad Dodik uputio je takođe čestitku novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju.

"Povodom Vašeg izbora za srpskog patrijarha i uvođenja u tron Svetog Save, u ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, upućujem iskrene čestitke i najljepše želje za uspjeh u Vašoj svetoj misiji vođenja srpskog naroda", kaže se u Dodikovoj čestitki Njegovoj svetosti arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Irineju.

Premijer Dodik prisustvovaće u subotu ustoličenju novoizabranog patrijarha srpskog Irineja u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Čestitku novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju uputio je
predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Ovim putem upućujem Vam iskrene čestitke na izboru za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve. Istovremeno izražavam najtoplije želje i nadu da vaše djelovanje, kao 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve, bude uspješno i na korist svim narodima na ovim prostorima", navodi se u čestitki.

Komšić je novoizabranom patrijarhu uputio želje za dobrim zdravljem i uspješnim radom u obavljanju odgovorne i važne službe poglavara Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Čestitku novoizabranom patrijarhu uputili su i najviši zvaničnici Srbije.
Njegovo preosveštensto episkop niški Irinej izabran je za novog patrijarha SPC-a.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE