• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Spekulacije oko referenduma zlonamjerne!

Predsjednik Vlade Milorad Dodik izjavio je da bi građani Srpske na referendumu trebalo da se izjasne o tome da li podržavaju Dejtonski sporazum.

 Dodik: Spekulacije oko referenduma zlonamjerne! Izvor: MONDO

On je rekao da su sve druge spekulacije oko toga zlonamjernog karaktera kojima se želi napraviti posebna "međunarodna atmosfera". Napomenuvši da u vezi sa referendumom ima niz spekulacija, premijer Srpske je objasnio da se u ovom trenutku radi o usvajanju Zakona o referendumu, a vjerovatno referendumsko pitanje odnosiće se na to da li narod podržava Dejtonski sporazum.

"Mislim da će odgovor biti potvrdan, a sve druge spekulacije u vezi toga su zlonamjernog karaktera kojima se želi napraviti posebna međunarodna atmosfera, što zaista nije potrebno", rekao je Dodik novinarima u Beogradu Premijer Srpske očekuje da će Zakon o referendumu biti usvojen u prvoj sedmici februara, nakon čega treba da prođe određenu procedura, a druga faza je utvrđivanje referendumskog pitanja i njegovo raspisivanje.

On je naglasio da je pitanje potvrde Dejtonskog sporazuma afirmacija jednog procesa koji je uspostavljen prije petnaestak godina i afirmacija mirovnih rješenja na politički način, koji treba da se uspostave u BiH, prije svega u RS.Na pitanje da li referendumsko pitanje u RS treba dovoditi u vezu sa rješavanjem kosovskog pitanja, Dodik je rekao da RS ima jasan stav u vezi sa Kosovom.

"Mi nismo dali našu saglasnost da organi BiH priznaju Kosovo, tako da BiH nije priznala Kosovo i neće ga priznati sve dok Beograd, odnosno Srbija zajedno sa međunarodnom zajednicom i predstavnicima kosovskih Albanaca ne riješi to pitanje", objasnio je premijer Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH, odnosno RS i Kosovo se najčešće u spekulativnim relacijama pominju i dovode u vezu.
"Mi imamo svoju odgovornost, ona je vezana za Dejtonski sporazum i ustave BiH i RS i mi ćemo to poštovati", naglasio je Dodik.

Na pitanje da li bi odluka o referendumu u RS mogla da dovede do raskola sa vlastima u Beogradu, Dodik je rekao da vlast u Beogradu ima svoju odgovornost, a vlast u RS svoju.
"Ja sam odgovoran za RS i ponašam se onako kako mislim da je najbolje za Srpsku. Dobro je da koordiniramo i sarađujemo. Mi imamo veoma dobru saradnju sa vlastima u Srbiji u okviru Sporazuma o specijalnim odnosima i mislimo da tu saradnju i nastавимо", naglasio је Dodik. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE