• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH nije ispunila uslove za bezvizni režim

BiH još nije ispunila sve uslove iz Mape puta za ukidanje viznog režima, izjavio šef delegacije EK Dimitris Kurkulas

 BiH nije ispunila uslove za bezvizni režim Izvor: MONDO

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas izjavio je da BiH još nije ispunila sve uslove iz Mape puta za ukidanje viznog režima, dodajući da su u smislu legislative uslovi ispunjeni, ali da tehnički ima još posla.

On je rekao da je usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH krupan korak ka ispunjavanju uslova, ali da u ovom trenutku ne može da kaže da su svi uslovi ispunjeni.

Kurkulas je naglasio da eksperti Evropske komisije, koji će druge i treće sedmice februara boraviti u BiH, mogu donijeti konačnu ocjenu o tome da li je BiH spremna za bezvizni režim.

"Ne bih želio ništa da prejudiciram, niti da uzimam prerogative ekspertske misije. Tačno je da je ostvaren napredak, ali da li je to dovoljno, reći će eksperti", rekao je Kurkulas za sarajevski "Dnevni avaz".

List navodi da je prema dokumentu, koji je Interresorna grupa Savjeta ministara BiH za ispunjavanje uslova krajem 2009. godine dostavila Parlamentarnoj skupštini BiH, ostalo neriješenih još nekoliko tehničkih pitanja iz Mape puta do dolaska kontrolne misije.

Prema istim izvoru, najkrupniji posao je imenovanje direktora i zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, za koje je konkurs u toku. U narednim sedmicama potrebno je pronaći i adekvatno rješenje za 148 osoba koje traže azil u BiH, a za koje traje žalbeni postupak na odluku o neprihvatanju azila.

Potrebno je i donošenje nekoliko podzakonskih akata iz oblasti granične kontrole, izdavanja dokumenata za izbjegla lica, uputstava za kontrolu sumnjivih transakcija i usvajanje akcionog plana za provođenje Strategije borbe protiv organizovanog kriminala.

U toku je instalisanje čitača za biometrijske pasoše, koje mora biti završeno do kraja januara, pri čemu svaki granični prelaz treba imati najmanje po dva operativna čitača.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE