• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavnci RS u Strazburu podnose amandmane

Predstavnici RS tražiće da se iz izvještaja specijalnih izvjestilaca Savjeta Evrope brišu stavovi da je RS odgovorna za neuspjeh ustavnih reformi

 Predstavnci RS u Strazburu podnose amandmane  Izvor: MONDO


Članovi delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope iz Republike Srpske (RS) na predstojećem zasjedanju u Strazburu usprotiviće se mogućem organizovanju nove međunarodne konferencije o BiH.

Članovi delegacije parlamenta BiH Milica Marković i Mladen Ivanić potvrdili su Srni da će na sjednici u Strazburu podnijeti amandmane na izvještaj specijalnih izvjestilaca Savjeta Evrope za BiH Mevluta Čavušoglua iz Turske i Finca Kima Sasija, kojima će tražiti da se iz izvještaja brišu stavovi da je RS odgovorna za neuspjeh ustavnih reformi i da je potrebno organizovanje nove međunarodne konferencije o BiH.

"Podnijeću amandmane na rezoluciju koju su predložili izvjestioci i tokom diskusije ću iznijeti činjenice i argumente koji ću osporiti njihove tvrdnje", navela je Markovićeva.

Ona je dodala da su članovi delegacije parlamenta BiH iz RS, takođe, protiv stavova iz izvještaja da je RS kriva za neuspjeh ustavnih reformi i da na neki način ruši ovlašćenja visokog predstavnika u BiH.

Ivanić je potvrdio da je podržao amandmane koje je predložila Markovićeva.

"Potpisao sam oba ta amandmana kojim se brišu dva stava. Jedan stav je da se indirektno optužuje RS za propast 'butmirskog procesa', što apsolutno nije tačno, i drugo, oboje se slažemo s tim da nema potrebe za novom međunarodnom konferencijom", rekao je Ivanić.

On je dodao da je dosadašnja praksa pokazala da je veoma teško izbrisati nešto što izvjestioci navedu u izvještaju, ali da treba pokušati.

"Međutim, ponavljam da smo imali dovoljno međunarodnih konferencija - od Butmira do prijedloga Španije da ona eventualno to sazove, pa nije, iz čega jasno proističe da su međunarodni predstavnici umorni od nekih konferencija o BiH i da od toga neće biti ništa", rekao je Ivanić.

On je naveo da mu se čini da svaki od izvjestilaca sebi žele dati značaj, pa onda, kako je naveo, ide i dalje nego što je to potrebno.

U Strazburu u ponedjeljak počinje petodnevno zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u okviru koga će u utorak, 26. januara biti održana debata o temi "Funkcionisanje demokratskih institucija u BiH" i razmatran izvještaj specijalnih evropskih izvjestilaca za BiH Mevluta Čavušoglua iz Turske i Finca Kima Sasija.

Delegaciju parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope čine njen šef Bakir Izetbegović i članovi Milica Marković, Mladen Ivanić, Azra Hadžiahmetović i Alma Čolo.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE