• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gregorijan: Referendum kontraproduktivan

Rafi Gregorijan upozorio političare u RS da dobro razmisle o raspisivanju referenduma, koji bi, po njegovim riječima, bio kontraproduktivan

 Gregorijan: Referendum kontraproduktivan Izvor: MONDO

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan ocijenio je da bi referendum u Repubici Srpskoj bio kontraproduktivan za ovaj entitet i upozorio da "oni koji prijete referendumom razmisle o mogućim posljedicama po njih same, ako nastave tim putem".

Govoreći o zatvaranju OHR-a, Gregorijan navodi da kraj mandata "nije na pomolu" i ističe da zbog toga ne može predvidjeti koliko će dugo ostati u BiH.

Osvrćući se na ostanak stranih sudija i tužilaca u BiH, zamjenik visokog predstavnika za "Večernji list" kaže da je to neuspjeh domaćih izvršnih i zakonodavnih vlasti , koje za dvije godine "nisu bile u stanju" da nađu sredstva za Sud i Tužilaštvo BiH.

"Time su prekršili međunarodni sporazum između visokog predstvanika i Predsjedništva BiH, kojim su se obavezali da će domaći suci i tužioci zamijeniti međunarodne", naglasio je Gregorijan i dodao da su BiH sudije i tužioci izloženi prijetnjama i zastrašivanju, čemu nisu podložni strani.

On smatra da u narednom periodu neće doći do većih ustavnih promjena u BiH, ali da država mora biti sposobna da izađe na kraj sa odgovornostima koje zahtjevaju EU i NATO.

"U tim organizacijama BiH će imati isti glas kao i NJemačka i ukoliko želi da je shvate ozbiljno, mora tako i djelovati", rekao je Gregorijan.

Prema njegovim riječima, ni u jednom mjestu u BiH ne postoji ravnopravnost sva tri konstutitutivna naroda i ostalih, te da postoji mogućnost da se ti problemi riješe unutar postojećih entiteta.

Izvor: Srna

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE