• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Rampa" za SDS-ov prijedlog

Parlament RS neće raspravljati o SDS-ovom Nacrtu zakona o referendumu u RS jer nije prošao Zakonodavni odbor, pa neće ni biti razmatran.

 "Rampa" za SDS-ov prijedlog Izvor: MONDO

Predsjednik parlamenta Igor Radojičić rekao je da nije prošao ni Nacrt zakona o građanskim inicijativama u RS. Nacrt zakona o referendumu, koji je predložio Klub Srpske demokratske stranke, predviđa da se referendum obavezno sprovodi u slučaju promjene ustava RS i BiH i u slučaju pristupanja nekom od vojnih saveza.

Iz SDS-a ranije su rekli da Nacrt zakona o referendumu i građanskim inicijativama rješava neka od najvažnijih pitanja za budućnost RS i da bi trebao da bude prekretnica za mnoge probleme kojima je Srpska izložena, kao i stabilizacioni faktor prilika u Srpskoj i BiH.

Premijer RS Milorad Dodik ranije je rekao da SNSD ima primjedbi na zakon o referendumu koji će predložiti SDS “jer on ne može proći kriterijum ustavnosti” i da se ne može čekati opšta debata o ovom zakonu nego treba da bude usvojen u narednih nekoliko sedmica.

Dodik je rekao da SNSD može podržati samo kvalitetna zakonska rješenja, koja su u skladu sa ustavima i zakonom, a ne zakon koji neće moći da se sprovede.  Radojičić je u ponedjeljak na početku zasjedanja rekao da je iz predloženog dnevnog reda povučen i Nacrt zakona o dopunama Zakona o državljanstvu.

Prvi parlamentarac je najavio da će ovo, 35. redovno zasjedanje trajati dva dana, ali nije precizirao za kada je predviđen nastavak.

Republika Srpska ima važeći zakon o referendumu iz 1993. godine, ali je on neprimjenjiv, između ostalog, i zbog toga što propisuje da se referendum raspiše najmanje 15, a najviše 30 dana pošto odluku o tome donese parlament. To u današnjim uslovima, kad postoji Veće naroda RS, nije izvodljivo zbog rokova predviđenih za procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE