• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: RS demokratski zrela

Premijer RS smatra da su izbori za načelnika opštine Bileća bili fer i pošteni. Smatra i da je RS zrelo demokratsko društvo

 Dodik: RS demokratski zrela Izvor: MONDO

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ocijenio je danas da su vanredni lokalni izbori za načelinika opštine Bileća, na kojima je pobijedio kandidat opozicione koalicije Dragan Babić sa 663 glasa više od kandidata SNSD-a, bili fer i pošteni, što govori o tome da je Republika Srpska zrelo demokratsko društvo.

Prema preliminarnim nezvaničnim rezultatima prijevremenih izbora za načelnika opštine Bileća, kandidat koalicije "Zajedno za Bileću" Dragan Babić osvojio je 3 798 glasova, a kandidat SNSD-a Blažo Vujović 3 135 glasova.

"Cijenimo da su izbori održani fer i pošteno, sa punim demokratskim kapacitetom što govori o tome da je Republika Srpska sazrelo demokratsko društvo", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u prostorijama Glavnog odbora SNSD-a u Banjaluci.

On je dodao da, prema saznanjima kojima raspolaže, tokom jučerašnjih izbora u Bileći, nije zabilježen nijedan incident koji bi mogao da utiče na izborne rezultate, kao i da su sve institucije na dan izbora radile besprekorno.

Lider SNSD-a čestitao je novoizabranom načelniku i izrazio uvjerenje da će on uspjeti da ostvari ciljeve građana Bileća koji su ga izabrali, te da će ostvariti i sve ono za šta su se zalagali on i partije koje su ga kandidovale.

Dodik je podsjetio da je kandidat SNSD-a dobio 3 135 glasova, a pobjednički kandidat 3 798, uz izlasnost veću od 70 odsto birača, što smatra pokazateljem zainteresovanosti građana za izbore.

Prema njegovim riječima, uprkos tvrdnjama da su građani "izvan političkih procesa", jučerašnja izlaznost potvrđuje njihovu veliku zainteresovanost za izborne procese.

"Mi nismo partija koja traži razloge. Naš projektovani broj birača bio je 3 100 i to je bitno povećanje u odnosu na izbore 2006. godine kada smo imali najbolji rezultat u toj opštini i dobili 2 556 glasova. Sada smo dobili 3 135 glasova i u tom broju su i glasovi koalicionih partnera koji su podržali našeg kandidata", rekao je Dodik.

On je naglasio da SNSD nije "izgubio" glasove i smatra da stranka treba da nastavi na ovaj način u punom kapacitetu da razvija stranačku aktivnost pripremajući se za opšte izbore u oktobru ove godine.

Dodik je podsjetio da je kandidat SNSD-a za načelnika opštine Bileća na prošlim (redovnim) lokalnim izborima pobijedio sa 2 274 glasa, te da je kandidat SDS-a tada dobio 2 067 glasova, a kandidat radikala 1 244 glasa.

"Njihovo ujedinjavanje na ovim izborima, odnosno podrška zajedničkom kandidatu omogućilo je zbir ovih glasova i kada se tu doda još 300 glasova PDP-a, to govori o razlici koju smo sada ostvarili", pojasnio je Dodik.

On je rekao da je cilj SNSD-a u Bileći, naravno, bio pobjeda i da SNSD-u nije drago što se ovo desilo, ali je naglasio da ova stranka to ne smatra tragedijom, nego dokazom demokratskih potencijala tako da će nastaviti da započete aktivnosti u Bileći budu dovedene do kraja.

"Mi ćemo nastaviti da ranije planirane i započete aktivnosti u Bileći dovedemo do kraja upravo zbog činjenice da 3 175 ljudi vjeruje u politiku koju vodimo i obezbijedićemo da oni ne budu razočarani u politiku SNSD-a", poručio je Dodik.

Dodik je dodao da je skupštinska većina u Bileći okupljena oko koalicije koja je podržala kandidata SNSD-a, kao i da su sva načelnička mjesta iz te koalicije, te da će oni nastaviti da rade.

"Novoizabrani načelnik moraće da nađe način za saradnju u ovakvoj strukturi i očekujemo da će ta saradnja biti na dobrobit, prije svega, građana opštine Bileća. U tom pogledu mi smo već danas razgovarali sa našim koalicionim partnerima i možemo da ustvrdimo da je koalicija stabilna i sigurna i da će se održati skupštinska većina i ostati zamjenik načelnika, načelnik Odjeljenja finansija i svih drugih odjeljenja“, rekao je Dodik.

On je poručio da je SNSD spreman da u okviru zakona i svega što zakon predviđa u okviru nadležnosti načelnika opštine, uspješno sarađuje prvenstveno zbog toga da se ne zaustave već započeti projekti.

Dodik je podsjetio da se sutra otvara tender za izgradnju kolektora u Bileći, vrijedan 8,5 miliona KM od kojih je oko 300.000 KM obezbijedila bilećka opština, a ostalo Vlada Republike Srpske i "Elektroprivreda RS", naglašavajući da će izgradnja početi odmah nakon završetka tenderske procedure.

"To je bazična investicaja vezana za opštinu Bileća, kako bi kasnije mogle da se razvijaju i mnoge druge aktivnosti", rekao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE