• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borenović za promijenu Izbornog zakona

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da bi Izborni zakon BiH trebalo mijenjati.

 Borenović za promijenu Izbornog zakona Izvor: MONDO

“Pokazalo se da veliki broj biračkih mjesta i njihova autonomija, pogotovo kada je u pitanju brojanje poslije zatvaranja mjesta, ali i njihova kontrola, otvara prostor za manipulacije i zloupotrebe”, rekao je Borenović za "Nezavisne novine".

"Drastičan primjer zloupotreba je izborni rezultat za lokalne izbore u Banjaluci, gdje je čak 11 odsto glasačkih listića bilo nevažeće, što je pokazalo da je moguća manipulacija sa glasačkim listićima, a samim tim i voljom građana, što je apsolutno nedopustivo", kaže  Borenović.

On je istakao da je stav PDP-a da opštine koje imaju više od 50 biračkih mjesta treba da imaju jedno centralno mjesto za brojanje glasova, sastav biračkih odbora takav da opozicione i pozicione stranke mogu jedne druge kontrolisati, jednostavniji glasački listić i takvu prijavu za izbore da se ne može baš svako kandidovati, odnosno da za to mora pribaviti malo veću podršku građana.

"Cenzus treba da postoji zbog ukrupnjavanja političke scene, a da li bi on trebalo da iznosi tri, pet ili sedam odsto, kao što je slučaj u Rusiji, to je stvar jedne dublje političke analize koja bi pokazala šta to znači kada su u pitanju parlamenti RS, FBiH i BiH", naveo je Borenović.

Prema njegovim riječima, otvorene liste treba ograničiti tako da kandidat koji je izabran ne može da napusti poslanički klub ili grupu i da nosi mandat sa sobom, nego da mora da vrati mandat ako napušta stranku.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE