• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skandal u ambasadi BiH pri UN

Ambasador BiH u Savjetu bezbjednosti UN Ivan Barbalić zatražio je razrješenje svoje zamjenice Mirsade Čolaković zbog verbalnih sukoba.

 Skandal u ambasadi BiH pri UN Izvor: MONDO

Kako pišu beogradske "Večernje novosti", Barbalić je u povjerljivoj poruci, koju je uputio Ministarstvu inostranih poslova BiH, zahtijevao povlačenje Čolakovićeve sa trenutne pozicije zbog verbalne rasprave kada ga je nazvala balavcem i lupajući pokvarila vrata na njegovoj kancelariji.

Ambasador, koji ima 34 godine, optužio je koleginicu da konstantno kreira podjele i sukobe u Misiji BiH u Savjetu bezbjednosti UN, gdje je BiH od 1. januara nestalni član, te naveo da je Čolakovićeva u svađi sa polovinom kolega, da je pokušavao da smanji tenzije, ali da nije uspio.

Barbalić i Čolakovićeva su hitno povučeni u Sarajevo na konsultacije, a u utorak putuju za Njujork, gdje ih čeka rasprava o stanju na Bliskom istoku.

"Nezavisne novine" pišu da je ovo treći slučaj ozbiljnih sukoba u diplomatsko-konzularnim predstavništvima koji bi se mogao završiti disciplinskim postupkom nakon, što se već dva vode zbog sukoba u ambasadama BiH u Srbiji i Kuvajtu.

List navodi da od resornog ministra Svena Alkalaja nije mogao doznati na koji način misli riješiti ove probleme, jer je šef diplomatije BiH u ponedjeljak bio u službenoj posjeti Crnoj Gori.

O putovanjima Alkalaja, koji je u posljednjih dvadeset dana obišao desetak država na tri kontinenta, niko nije dobio izvještaj.

Savjetnik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića Aleksandar Obradović rekao je da Špirićev kabinet nema izvještaje o Alkalajevim aktivnostima od kada je imenovan, da su izvještaji o njegovim putovanjima traženi, ali da on koristi zakonske nedorečenosti i ne dostavlja ih, za razliku od ostalih ministara.

Prema informacijama iz Ministarstva inostranih poslova BiH, najlošije stanje je u ambasadama i odsjecima Ministarstva gdje je Alkalaj imenovao sebi bliske ljude. Tako je Amira Arifović-Harms, otpravnica poslova u Beogradu optužena za mobing, a iz istih razloga zaštitu je zatražila i Enisa Komar koja je na insistiranje ambasadora u Kuvajtu Jasina Ravašdea premještena u Moskvu, pišu "Nezavisne".

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) iz MIP-a je izuzela dokumentaciju istražujući nalaze revizije jer je oko milion KM utrošeno mimo Zakona o javnim nabavkama, a protiv ministra su do sada N. N. lica podnijela tri krivične prijave.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE