• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv Lagumdžije zbog reketiranja?

U narednih dvadesetak dana moguće podizanje optužnica u "aferi reket" protiv čelnika SDP-a koji su iznuđivali novac

 Optužnica protiv Lagumdžije zbog reketiranja? Izvor: MONDO

Direktor preduzeća "ASA holding" Nihad Imamović izjavio je da bi, prema nezvaničnim informacijama, optužnice u "aferi reket" protiv čelnika SDP-a koji su mu iznuđivali novac, trebalo da budu podignute u narednih dvadesetak dana, piše "Glas Srpske".

"Zlatko Lagumdžija je reketaš i protiv njega, a ne mene, pokrenuta je istraga zbog afere reketiranja. Ako Lagumdžija ima nekih dokaza da sam kriminalac, onda neka to prijavi i javno iznese", istakao je Imamović.

Imamović je prijavio nekoliko čelnika SDP-a da su mu tražili novac da bi objekat, koji je počeo da gradi u Sarajevu, legalizovali, odnosno unijeli u plan.

On je dodao da ga poslije podnošenja prijave Tužilaštvo nije kontaktiralo, ali da postoje neoborivi dokazi i snimljene izjave reketiranih direktora četiri firme.

Federalni MUP je prije nekoliko mjeseci podnio prijavu za korupciju protiv člana rukovodstva SDP-a i načelnika sarajevske opštine Novi Grad Damira Hadžića i poslovnog partnera rukovodstva SDP-a Huseina Hasibovića.

Osumnjičeni su od Imamovića tražili 2,5 miliona KM da bi uvrstili u regulacioni plan poslovno-stambeni objekat koji je on počeo da gradi u sarajevskom naselju Otoka.

Tužilaštvo BiH naložilo je proširenje predistražnih radnji na još nekoliko osoba među kojima je, nezvanično, i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Poslanik u Parlamentu BiH Sadik Bahtić rekao je "Glasu Srpske" da je od glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barašina tražio da insistira na tome ko je "provalio" akciju "Reket" i kako su čelnici SDP-a upozoreni da bi mogli biti uhapšeni u trenutku primopredaje novca.

"Postoje neoborivi dokazi iz obavljenih razgovora, kao i snimci dogovora primopredaje novca, a tužilaštvo samo treba da radi svoj posao. Neprihvatljivo je da u vrijeme ekonomske krize političari na najvišim pozicijama reketiraju privrednike i sprečavaju investicije", naveo je Bahtić.

On je dodao da su "najveći kriminal i korupcija tamo gdje je na vlasti SDP, što je dokazano i na nivou opština, kao i u `aferi reket` u Sarajevu".

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE