• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavne promjene uz dogovor lidera

Lideri u BiH treba da pokažu političku velikodušnost za bolju budućnost zemlje, smatra ambasador Španije u BiH Alehandro Enrike Alvargonzales.

 Ustavne promjene uz dogovor lidera Izvor: MONDO

Ambasador Španije u BiH Alehandro Enrike Alvargonzales rekao je da bi inicijativa o eventualnim ustavnim promjenama u BiH trebalo da bude rezultat konsenzusa postignutog između domaćih političara koji treba da pokažu "političku velikodušnost za bolju budućnost BiH".

Alvargonzales je naglasio da nijedna od informacija o sastanku političkih lidera iz BiH u Madridu nije potekla iz španske Ambasade, te da oni nikada nisu rekli da će se takav satanak i održati, ali da su voljni pomoći organizaciju sastanka ukoliko domaći političari to budu tražili.

"Mi bismo bili spremni da organizujemo sastanak u Madridu ili bilo kojem drugom gradu u Španiji ukoliko politički lideri u ovoj zemlji smatraju da je to potrebno za jačanje političkog dijaloga, odnosno da bi takav sastanak bio koristan", rekao je Alvargonzales novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da su slični napori već učinjeni u Butmiru, a da je sada potrebno procijeniti rezultate tih napora i vidjeti šta se u budućnosti može napraviti.

"Budućnost je u rukama domaćih političkih lidera. Mi smo tu da ponudimo ideje, da posavjetujemo, međutim od domaćih lidera zavisi u kom će se pravcu svi mogući napori razvijati", rekao je Alvargonzales.

On smatra da, kada je riječ o ustavnim promjenama u BiH, treba imati u vidu i presudu Suda za ljudska prava u Strazburu prema kojoj je domaće zakonodavstvo potrebno dodatno prilagoditi demokratskim vrijednostima Evrope, a koja se odnosi na kandidovanje predstavnika nekonstitutivnih naroda za određene funkcije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE