• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selman: Nezakonito stečeno šest miliona KM

Vrijednost pokretne imovine stečene izvršenjem krivičnog djela u dosadašnjim sudskim postupcima RS iznosi pet do šest miliona KM.

 Selman: Nezakonito stečeno šest miliona KM Izvor: MONDO

Ovo je procjena Ministarstva pravde RS.

Ministar pravde RS Džerard Selman rekao da Ministarstvo pravde nema podataka o vrijednosti ove imovine u nekretninama, jer se ona utvrđuje pravosnažnom sudskom presudom.

Komentarišući Zakon o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela, koji je u ponedjeljak usvojila Narodna skupština RS, a koji predviđa osnivanje agencije za upravljanje oduzetom imovinom u sastavu Ministarstva pravde RS, Selman je rekao da će se agencija brinuti o oduzetoj imovini na način da će pokretnu imovinu i stvari prodavati i oprihodovati u budžet RS, dok će nepokretna imovina u zemljišnim knjigama biti uvrštena kao imovina RS.

"Kada se utvrdi da postoji osnovana sumnja da je neko lice imovinu steklo izvršenjem krivičnog djela, pokreće se postupak kod suda da se ta imovina privremeno ili trajno oduzme", rekao je Selman.

Prema njegovim riječima, lice za koje se smatra da imovinu steklo na nelegalan način moraće u postupku da dokaže na koji način je tu imovinu steklo i ukoliko uspije da dokaže da je imovina stečena na zakonit način ona će mu biti vraćena.

"Ukoliko dođe do prodaje imovine od strane agencije, lice će imati pravo da traži nadoknadu štete, a ona će se tražiti u sudskom postupku", istakao je Selman.

Selman je rekao da će se imovina stečena izvršenjem krivičnog djela moći oduzimati u fazi istrage, odnosno kada se utvrdi da postoji osnovi sumnje da je određena imovina stečena krivičnim djelom, jer se neće čekati pravosnažna sudska presuda pa da se imovina oduzima.

Prema njegovim riječima, ovaj zakon stupa na snagu od 1. jula ove godine kada i agencija zvanično počinje sa radom, dodajući da kadrove za rad u agenciji predlaže ministar pravde RS, dok direktora agencije imenuje Vlada RS.

Selman je dodao da je Vlada RS obezbijedila 980.000 KM za šestomjesečni rad ove agencije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE