• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen nacrt zakona o visokom obrazovanju

Narodna skupština RS usvojila je u utorak Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

 Usvojen nacrt zakona o visokom obrazovanju Izvor: MONDO

Ovim nacrtom se preciznije definiše način osnivanja visokoškolskih ustanova u RS, a studentima se ponovo daje mogućnost vanrednog studiranja koje je izbačeno iz važećeg zakona donesenog 2006. godine.

Narodna skupština RS usvojila je Zaključak kojim se ovaj Nacrt zakona upućuje u javnu raspravu u trajanju od 60 dana, a za njeno provođenje zadužuje se Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Poslanik SNSD-a Perica Rajčević rekao je da je ovaj Nacrt zakona dobra polazna osnova da se konačno riješe neki problemi u visokom obrazovanju, ali da zakon ne bi trebalo da pravi diskriminaciju između privatnih i javnih visokoškolskih ustanova.

On je naglasio da novim zakonom treba produžiti rok za završetak postdiplomskih studija sa dvije na tri godine studentima koji su postdiplomske studije upisali po starim propisima.

Poslanik SDS-a Snježana Božić rekla je da ponuđeni član kojim se privatnim visokoškolskim ustanovama zabranjuje obrazovanje budućih pravnika, medicinskog osoblja i nastavnog kadra u sukobu sa Ustavom RS , te da zakon ne bi trebalo da pravi takvu diskriminaciju između privatnih i javnih visokoškolskih ustanova.

Ona je naglasila da bi zakonom trebalo precizno definisati uslove za ostvarivanje učenja na daljinu, a ne to prebacivati u podzakonske akte, te da bi tebalo precizno definisati nastavne planove i programe pojedinih studijskih programa kako bi se osigurala prohodnost na visokoškolskim ustanovama RS.

Božićeva je rekla da ispitnim rokovima, osim predviđena tri, treba dodati i aprilski.

Poslanik SNSD-a Gordana Đurić naglasila je da u Nacrtu zakona o visokom obrazovanju nikako ne bi trebalo praviti dodatnu zbrku miješajući obrazovna područja i naučne oblasti, jer bi se moglo desiti da se pomiješaju nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstva nauke i tehnologije RS.

Nezavisni poslanik Dragan Mikerević smatra da je zbog nagomilanih problema veoma teško urediti stanje u visokom obrazovanju RS.

On je postavio pitanje da li je Srpska kadrovski i tehnički sposobna da provodi bolonjski proces, a kao najveće probleme naveo je kadrovski deficit i način sticanja diploma.

Mikerević je dodao da usvajanje elaborata o opravdanosti osnivanja privatnih visokoškolskih ustanova treba da ostane u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture RS jer Narodna skupština nije kompetentna da usvaja ovaj elaborat.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić prekinuo je 35. redovnu sjednicu i rekao da bi ona trebalo da bude nastavljena u periodu od 8. do 12. februara.

On je naveo da postoje zahtjevi za održavanje posebne sjednice parlamenta Srpske, o čemu će odlučiti skupštinski kolegijum na sjednici zakazanoj za četvrtak, 28. januar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE