• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moskva za zatvaranje OHR-a

Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a i ukidanje bonskih ovlašćenja, izjavio u Banjaluci ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.

 Moskva za zatvaranje OHR-a Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik prenio je u srijedu ruskom ambasadoru u BiH Aleksandru Bocan Harčenku da je RS spremna da radi na izmjenama Ustava BiH, u dijelu na koji se odnosi na presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Tokom razgovora u Banjaluci, Dodik je upoznao ruskog ambasadora da je Vlada RS utvrdila Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, koji je tehničkog karaktera i u koji su ugrađene najsavremenije evropske prakse iz ove oblasti.

Tokom sastanka razgovarano je i o daljnjem unapređivanju privredne saradnje između između RS i Ruske Federacije, kao i o saradnji u oblasti obrazovanja i kulture.

Premijer RS i ambasador Ruske Federacije u BiH razgovarali su o aktuelnim političkim pitanjima u RS i BiH i saglasili su se sa potrebom dosljednog poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je u srijedu u Banjaluci da je došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a i potpuno obustavljanje korišćenja bonskih ovlašćenja.

Bocan-Harčenko je u razgovoru sa predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem istakao da bonska ovlašćenja nisu ključ za rješavanje problema u BiH, jer nijedan problem nije time bio riješen.

On smatra da su bonska ovlašćenja postala dio problema i da njihovo korišćenje stvara dodatnu i permanentnu kriznu situaciju.

Bocan-Harčenko je naglasio da je sa Radojičićem razmotrio situaciju uoči predstojećeg zasjedanja Savjeta za provođenje mira (PIK) krajem februara, konstatujući da ''nažalost situacija nije ohrabrujuća''.

''Rusija će ići na taj sastanak sa dobro poznatim stavom. Bez obzira na razlike stavova u PIK-u između Rusije i naših partnera, mi smatramo da je došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a i da je došlo vrijeme za potpunu obustavu korišćenja bonskih ovlašćenja'', rekao je ruski ambasador u BiH.

On je izrazio žaljenje što u okviru PIK-a ne očekuje da će doći do značajnih i sadržajnijih odluka.

"Ne vidim logiku u stavu naših zapadnih partnera i EU, jer se sa jedne strane u političkom smislu uvijek govori da situacija u BiH nije stabilna i da je puna rizika zbog čega nije vrijeme za zatvaranje OHR-a, a sa druge strane, što je potvrđeno u zaključku Savjeta ministara EU, govori se da je misija EUFOR-a potpuno ispunila vojni zadatak i da je situacija stabilna i tako dalje. Kod toga bi morao da bude jedan stav. Mi smatramo da je situacija stabilna i da bi trebalo odlučiti o tranziciji OHR-a u misiju EU'', rekao je Bocan-Harčenko.

Radojičić je rekao novinarima da je s ruskim ambasadorom analizirao ispunjavanje pet plus dva uslova i cilja koje je PIK ranije postavio i naglasio da ima intenziviranih napora o pitanju arbitraže Brčkog.

Predsjednik Narodne skupštine RS rekao je da je na sastanku bilo riječi o presudi Suda za ljudska prava u Strazburu i podsjetio da je parlament Srpske u svojoj deklaraciji o ustavnim promjenama izrazio spremnost za razgovore o prilagođavanju Ustava u segmentu koji se odnosi na ovu presudu.

''Međutim, uvijek kada se otvori pitanje o onome što je napomenuto u Sudu za ljudska prava onda politički subjekti iz Sarajeva pokušaju ubaciti i druge teme. Stranka za BiH juče je uz priču o presudi iz Strazbura pokušala ubaciti svoje stare teze i amandmane o entitetskom glasanju, što je za nas apsolutno neprihvatljivo'', rekao je Radojičić.

On je da je sa Bocan-Harčenkom razgovarao o brojnim aktuelnim temama, kao i o uspješnom poslovanju ruske kompanije ''Zarubežnjeft'' čija je delegacija danas razgovarala i sa premijerom Srpske Miloradom Dodikom.

Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je današnja posjeta delegacije ruske kompanije ''Zarubežnjeft'' RS primjer i potvrda interesa Rusije za ekonomsku saradnju sa Srpskom.

Bocan-Harčenko je ocijenio razgovore u Banjaluci kao veoma važne i kao potvrdu interesa prema još neiskorištenim mogućnostima daljeg jačanja saradnje.

"Ova saradnja je obostrano korisna u svim sferama, kako u ekonomiji, tako i u socijalnoj sferi'', rekao je Bocan-Harčenko, nakon razgovora sa predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem u Banjaluci.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE