• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Dijametralno suprotni stavovi u BiH

Različite strane u BiH imaju dijametralno suprotne stavove o tome kako zemlja treba da izgleda, izjavio visoki predstavnik Valentin Incko.

 Incko: Dijametralno suprotni stavovi u BiH Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakao je u srijedu da Evropska unija i njeni partneri trebaju odgovarajuću kratkoročnu i dugoročnu strategiju za BiH kako bi efikasno odgovorili izazovima i specifičnim problemima u BiH.

Incko je u obraćanju Komitetu za evropsku integraciju njemačkog Bundestaga naglasio da EU mora prioritetno biti fokusirana na rješavanje pitanja koja vode ka tranziciji OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika, te napretku ka EU.

On je napomenuo da je cilj međunarodne zajednice i dalje BiH kao održiva država u kojoj vlada mir i koja ide u pravcu integracije u EU.

Incko je obavijestio Komitet da razlog za trenutni zastoj u BiH leži u činjenici da različite strane u BiH imaju dijametralno suprotne stavove o tome kako zemlja treba da izgleda i da je teško pomiriti te stavove i naći zajednički interes, saopšteno je iz OHR-a.

''Vjerujem da EU mora ozbiljno shvatiti sadašnje izazove u BiH i aktivno djelovati kako bi trenutni politički trendovi krenuli u obrnutom smjeru'', istakao je Incko, dodavši da propust da se to učini može dovesti do produbljivanja zastoja i povećati političke i bezbjednosne izazove.

Incko je naglasio da je političkim liderima u BiH neophodno jasno staviti do znanja da su ''postojeći izazovi Dejtonskom sporazumu i ovlaštenjima visokog predstavnika neprihvatljivi i da sa tim trebaju prestati'', navodi se u saopštenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE