• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brisel: Usvojiti zakon o popisu

Evropska komisija pozvala je u srijedu političke lidere u BiH da pronađu kompromis i usvoje zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

 Brisel: Usvojiti zakon o popisu Izvor: MONDO

Takođe, Evropska komisija je izrazila duboko žaljenje zbog činjenice da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nedavno nije usvojio ovaj zakon.

U izjavi odlazećeg evropskog komesara za proširenje Olija Rena navodi se da je zakon koji su pripremile vlasti BiH zajedno sa stručnjacima Evropske komisije u skladu sa zahtjevima EU i međunarodnim standardima, ali i da odgovor na pitanja o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti nije obavezan.

"Neodržavanje popisa stanovništva u 2011. godini neće pomoći BiH u pogledu njene evropske perspektive. Nadalje, bilo bi teže riješiti bitna socio-ekonomska pitanja zbog nedostatka pouzdanih statističkih podataka'', navodi Ren.

Ren dodaje da će cijela EU, zemlje zapadnog Balkana i mnoge druge evropske države provesti popis stanovništva u 2011. godini, te da BiH rizikuje da ne bude dio međunarodne zajednice u ovom bitnom poduhvatu.

"Popis stanovništva 2011. godine je presudan za ekonomsko i socijalno planiranje i razvoj svake zemlje, kao i za Evropu u cjelini'', ističe Ren.

On napominje da se isti međunarodno priznati kriterijum primjenjuje u svim državama učesnicima, što uključuje i poštovanje zahtjeva da se u ukupan broj stanovništva uvrste samo osobe s mjestom boravka u toj zemlji u noći održavanja popisa stanovništva 31. marta 2011. godine.

''Ovo se odnosi na sve osobe koje u toj zemlji imaju uobičajeno mjesto boravka, uključujući one koje su u prošlosti bile prisiljene da se sele. Osobe koje nisu živjele u BiH tokom 12 mjeseci prije noći popisa ne mogu biti uvrštene u popis stanovništva u BiH, iako je to njihova domovina, jer bi to dovelo do dvostrukog zbrajanja i predstavljalo krivotvorenje ukupnih rezultata'', navodi se u izjavi.

U izjavi evropskog komesara za proširenje ističe se da se informacija o broju građana BiH koji žive u EU može dobiti kroz rezultate popisa stanovništva u zemljama članicama EU, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE