• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HSP traži Dejton 2

Hrvatska stranka prava najavila pismo američkom ambasadoru u BiH Čarlsu Inglišu u kom će tražiti Dejton 2.

 HSP traži Dejton 2 Izvor: MONDO

HSP zahtijeva da se pod pokroviteljstvom SAD organizuje nova međunarodna konferencija o BiH, tačnije Dejton 2, potvrdio je danas predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić.

Jurišić je rekao na konferenciji za novinare u Mostaru da je cilj ove inicijative uređivanje BiH kao funkcionalne zemlje tri suverena, konstitutivna i ravnopravna naroda.

On kaže da je ovo "presudan trenutak za BiH" i da su se prilikom ovog poteza vodili time da u zadnjih 15 godina BiH ne funkcioniše, kao i zbog toga, jer su Hrvati, kako tvrdi, ugroženi i politički izgurani iz demokratskog političkog procesa, čemu u prilog ide i činjenica da ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva.

"Zbog svega navedenog zahtijevamo sazivanje `Dejtona 2`, koji bi okupio predstavnici sva tri naroda u BiH, predsjednike susjednih država ili supotpisnike Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tražimo aktivnije i sadržajnije učešće SAD, kao kreatora i pokrovitelja sporazuma 1995. i želimo da budu pokrovitelji i Dejtona 2", kaže Jurišić.

On je dodao da će zatražiti pozivanje i predstavnika međunarodne zajednice, tačnije visokog predstavnika, predstavnika EU, zemalja članica Savjeta za provođenje mira i sekretara Savjeta za regionalnu saradnju.

"O lošoj situaciji u BiH svjedoči i to da srpske političke elite vode secesionističku i separatističku politiku koja vodi raspadu BiH, a da Bošnjaci vode zastarjelu unitarističku politiku koja ne vodi očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH", navodi Jurišić.

On tvrdi da hrvatske političke elite "nude novu politiku federalizma koja se pokazala kao dobar model".

Jurišić najavljuje novu politiku iz Mostara koja se, kako je rekao, neće zasnivati na trulim kompromisima kao što je do sada zagovarao HDZ BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE