• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Opšti izbori prilika, a ne prijetnja!

Opšti izbori u BiH moraju se posmatrati kao prilika, a ne kao prijetnja za proces evropske integracije, izjavio je visoki predstavnik Valentin Incko.

 Incko: Opšti izbori prilika, a ne prijetnja! Izvor: MONDO

"Da bi se to postiglo, političke stranke trebaju usmjeriti svoju kampanju na program za pristup u EU, umjesto da se ponovo upuštaju u nacionalističku retoriku prisutnu već nekoliko godina", rekao je Incko.

U saopštenju OHR-a se navodi da je tokom susreta sa pet članova Evropskog parlamenta iz Alijanse liberalnih demokrata (ALDE), Incko rekao da se politička klima u BiH stalno pogoršavala od 2006. godine.
Visoki predstavnik je dodao da su, osim toga, osporavanja Dejtonskog sporazuma učestala u zadnjih šest mjeseci.

Osnovni prioritet je krenuti dalje sa programom za liberalizaciju viznog režima, a drugi važan zadatak je potreba da se djeluje u skladu sa nedavno donesenom odlukom Evropskog suda za ljudska prava i ukloni serija diskriminatornih odredbi iz Ustava BiH.

"BiH će, naravno, biti uključena u proces vizne liberalizacije kada kriteriji koje je odredila EU budu u potpunosti ispunjeni. Da su političari u BiH dobro radili do sada, ljudi bi već mogli slobodno putovati", rekao je Incko.

Zahvalivši parlamentarcima EU na posjeti, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da bi pojačan angažman predstavnika institucija EU sa političkim strankama i civilnim društvom u BiH u narednim mjesecima bio dragocjen doprinos javnoj debati o Evropskoj uniji pred opšte izbore planirane u oktobru. Članovi delegacije ALDE bili su Sara Ludford iz Velika Britanija, Jelko Kacin i Ivo Vajgl iz Slovenije, Marietje Šake iz Holandije i Kristina Ojuland iz Estonije. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE