• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić će tražiti novi datum suđenja?

Nekadašnji predsjednik Radovan Karadžić nagovijestio je da bi mogao da zatraži odgađanje nastavka suđenja zakazanog za 1. mart ove godine.

 Karadžić će tražiti novi datum suđenja? Izvor: MONDO

Podnošenje takvog zahtjeva zavisiće od odluke predsjednika Tribunala u vezi sa finansiranjem moje odbrane, rekao je Karadžić. Prema njegovim riječima, Odjeljenje za pravnu pomoć i svjedoke "smatra da ovo suđenje nije počelo, dok vijeće smatra da jeste, a da ovo odjeljenje Sekretarijata smatra da ništa ne treba da plati za protekla tri mjeseca".

Ukoliko njegovi zahtjevi ne budu prihvaćeni Karadžić će, kako je najavio, održati svoju uvodnu riječ 1. marta, i tražiće isto vrijeme koliko je imalo i Tužilaštvo, odnosno dva dana.Predsjedavajući sudija O-Gon Kvon rekao je da vijeće smatra da je predmet bio spreman za suđenje već u oktobru i novembru prošle godine, a da optuženi, ukoliko odluči da traži odgađanje, treba da preda pisani podnesak.

Sudija Kvon je za 15. februar zakazao raspravu u vezi sa Karadžićevim zahtjevima za izdavanje obavezujućih naloga državama od kojih je optuženi tražio da mu dostave dokumente za odbranu, za koje vjeruje da su u njihovom posjedu.

Na raspravu će biti pozvani predstavnici BiH, Hrvatske, Njemačke, Irana i, ukoliko u međuvremenu ne dostave traženi materijal, i predstavnici Italije i Francuske.Karadžić je precizirao da je od vlasti u Bosni dobio šest dokumenata koji su "prilično korisni", ali da je to "samo djelić od onoga što će odbrani trebati".

Ohrabrujuće su riječi ministra odbrane BiH Selme Cikotića da ću dobiti sve materijale koje sam tražio“, rekao je Karadžić, dodavši da bi bilo dobro da raspravi, osim predstavnika vlasti iz BiH, prisustvuje i predstavnik OHR "koji može da natjera institucije da djeluju u pravcu saradnje sa Tribunalom".Karadžić je naveo da je od vlasti Hrvatske dobio "15 veoma korisnih i upotrebljivih dokumenata", ocijenivši da su oni "samo djelić onoga što Hrvatska može da dostavi".

 Prema Karadžićevim riječima, Vlada Holandije mu je od 11 traženih dostavila devet dokumenata i izrazila spremnost da locira i preostala dva, zbog čega ne insistira da raspravi prisustvuje predstavnik te države.
Hoće li biti pozvan i predstavnik Italije, zavisi od materijala koji su Karadžiću dostavljeni ovih dana, a koji tek čekaju na prevođenje. Materijal koji je Italija dostavila je povjerljiv i moći će, kako je naglašeno, da se upotrijebi samo uz izričitu saglasnost ove države, čak i ako bude korišćen na suđenju.

 Karadžić će insistirati da raspravi o obavezujućim nalozima prisustvuje predstavnik vlasti Francuske, koja "zbog masivnog prisustva u toku sukoba BiH i njenom doprinosu postizanju mira, vjerovatno ima i više dokumenata o događajima i suštini krize u BiH".Karadžić je izrazio bojazan da "zbog izlazne strategije u radu Tribunala, postoji tendencija da se ovo suđenje pretvori u ’papirno’, zbog nastojanja da se smanji broj svjedoka koji će se pojaviti lično, a u dokazni materijal uvrste pisani iskazi i iskazi preminulih svjedoka".

Sudija Kvon je naglasio da "suđenje neće biti papirno i da će pretresno vijeće učiniti sve da suđenje bude pravedno, a prava optuženog poštovana".Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE