• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Latal: Najbolja opcija zatvaranje OHR-a!

Kancelarija visokog predstavnika mora da prestane sa donošenjem političkih odluka, a najbolja opcija bila bi zatvaranje OHR-a , smatra Srećko Latal.

 Latal: Najbolja opcija zatvaranje OHR-a! Izvor: MONDO

Analitičar Međunarodne krizne grupe za BiH Srećko Latal ističe da je kompromis jedini mogući način za rješavanje suštinskih pitanja u BiH.

"Domaći lideri moraju pokrenuti suštinske reformske procese u pozitivnom smjeru uz podršku međunarodne zajednice koja treba da garantuje bezbjednost u zemlji i zaštitu njene teritorijalne i ustavne pozicije", rekao je Latal za "Glas Srpske".

To što su najviše evropske institucije u Briselu i Strazburu proteklih dana razmatrale situaciju u BiH, on je ocijenio kao dobar znak, dodajući da to pokazuje spremnost međunarodne zajednice da se u BiH naprave konkretni pozitivni pomaci na evropskom putu.

Govoreći o inicijativi da se organizuju nove međunarodne debate ili konferencija o BiH, Latal je rekao da bi organizacija "Dejtona dva" mogla da ima svrhu samo ako bi uključila ključne političke faktore iz BiH i regiona. "Suština svih tih pregovora bio bi dogovor i kompromis domaćih političkih lidera", naglasio je Latal.

Govoreći o mogućnostima ustavnih promjena u izbornoj godini, Latal je rekao da bi izborna retorika mogla dodatno da destabilizuje političku situaciju, jer se ponovo govori o referendumu u Republici Srpskoj, o trećem hrvatskom entitetu, izmjenama dejtonskog uređenja…

"Ipak, domaći lideri su ispunjavanjem svih uslova za liberalizaciju viznog režima pokazali da stvari mogu ići u pozitivnom pravcu kada je riječ o evropskom putu zemlje", rekao je Latal.

Odgovarajući na pitanje zašto OHR i dio međunarodne zajednice inicijativu za referendum u Srpskoj doživljavaju kao antidejtonski i antiustavni čin, on je rekao da referendumska pitanja koja najavljuju vlasti RS nisu u ingerenciji ovog entiteta.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE